Altijd al piano willen leren spelen?

Altijd al piano willen leren spelen?

Als je altijd al piano wilt leren spelen, maar je weet niet waar je moet beginnen, dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel leer je wat de basis is van het pianospel, en geven we je wat tips waar je terechtkan voor verdere lessen.

Akkoorden als basis

Akkoorden zijn een combinatie van drie of meer noten die samen een klank produceren. Er zijn veel verschillende soorten akkoorden, en je moet oefenen om ze te leren kennen. Je kan akkoorden opzoeken in een piano akkoorden overzicht. Als je de akkoorden eenmaal onder de knie hebt, kun je beginnen met het leren van de melodieën. Een melodie is een reeks van noten die in een bepaalde volgorde worden gespeeld. Je kunt een melodie leren door te luisteren naar een liedje en het proberen te spelen op de piano.

Noten leren lezen

Er zijn verschillende soorten noten. Maar ik geef een voorbeeld van de twee basis noten: de halve noot en de hele noot. De halve noot is twee tellen lang, en de hele noot is vier tellen lang. Je leert de noten door ze te oefenen met een piano of een keyboard. Er zijn ook veel online oefeningen die je kunt doen. Daarnaast gaat de piano van A tot en met G. Dat zijn 7 noten. Daartussen zitten ook nog noten maar laten we het voor nu even simpel houden :-).

Als je de basis kent van het lezen van noten zal je ook zien dat je wat makkelijker piano kan spelen. Noten helpen jou de weg vinden op de piano. De noten geven de instructie van wat jij precies moet doen. Hoelang je een noot moet spelen, welke noot je moet spelen en hoe hard je de noot moet spelen.

Als je maar plezier hebt

Als je plezier hebt in het leren van piano, zul je zien dat je snel vooruitgang boekt. Je kunt dan ook beter oefenen en je zult gemotiveerd zijn. Het is niet erg als je niet alles meteen snapt of fouten maakt. Het gaat erom dat je het leuk vindt en plezier houdt. De basis van piano kan je best snel onder de knie krijgen, maar wat moeilijkere stukken moet je wel meer voor oefenen.

Als laatste tip: hou het simpel

Als je net begint met het spelen van piano is het belangrijk dat je het simpel houdt. Als je en liedje wilt leren spelen, kijk dan naar een uitgeklede versie van het nummer. Vaak zijn er makkelijke versies beschikbaar van populaire liedjes. Hierdoor help je je zelf gemotiveerd te houden en vooruitgang te boeken. Als je meteen te moeilijk begint kan dat tegenwerken.