De extra’s van een baan als ZZP’er

De extra’s van een baan als ZZP’er

Zelf ben ik al jaren een ZZP’er en het bevalt me ontzettend. Ik werk als fotograaf voor cliënten voornamelijk koppels die gaan trouwen. Er is als fotograaf veel geld te verdienen in bruiloftsfotografie. Maar ik wil in dit artikel het voornamelijk hebben over de voordelen en nadelen van ZZP’er zijn, onafhankelijk van het specifieke werk wat je doet. Voor veel ZZP’ers is het fijn dat ze werk kunnen doen waar ze passie voor hebben en eigen baas zijn. Daarnaast kunnen ze ook op vele manieren werken aan het verhogen van hun inkomen. Ze hebben daarom heel veel potentieel om veel te verdienen. Maar er zijn ook nadelen aan het zijn van ZZP’er. Zo zul je bijvoorbeeld je eigen administratie moeten doen en belasting moeten betalen. Tegelijkertijd zijn er ook heel veel extra voordelen die je krijgt bij een baan die je niet krijgt als ZZP’er.

Auto van de zaak

Wanneer je een goede baan bij een groot bedrijf krijgt, zul je naast het salaris dat je ontvangt ook veel voordelen erbij ontvangen. Zo krijg je bijvoorbeeld vaak een dertiende maand bij een baan. Daarnaast krijg je mogelijk ook reisgeld, een auto van de zaak en een laptop en/of telefoon van de zaak. Dit zijn natuurlijk allemaal dingen waar je als ZZP’er zelf voor zult moeten betalen. Maar er zijn voor ZZP’ers wel degelijk manieren om deze zaken zelf te hebben zonder dat het te veel geld kost. En dat is wat we in dit artikel bespreken.

Leaseauto als ZZP’er

Wanneer je werkt als een ZZP’er die regelmatig naar klanten moet is het logisch dat je een vervoersmiddel wordt. Maar als ZZP’er krijg je natuurlijk geen auto van de zaak. Maar dat betekent niet dat het niet mogelijk is om alsnog een leaseauto te rijden. Er zijn verschillende opties om als ZZP’er een auto te leasen. Zo kun je een auto leasen zonder BKR wat voor veel beginnende entrepreneurs een goede optie is.

Als ZZP’er zul je vaak verschillende maandelijkse inkomsten hebben. Dit betekent dat je niet altijd even veel zult verdienen. Het is dan ook fijn om je maandelijkse uitgaven flexibel te halen. Er zijn leasecontracten voor een auto die maandelijks opzegbaar zijn. Dit kan ideaal zijn als je de auto een tijd niet meer nodig hebt of er niet voor wilt of kan betalen.

Belasting

Alhoewel je sommige extra’s niet krijgt die je bij een baan wel zou krijgen kun je deze dingen gewoon afschrijven als bedrijfsuitgaven. Op deze manier zul je minder belasting  betalen en meer geld kunnen verdienen.