Een hanglamp uitzoeken: hier let je op

Een hanglamp uitzoeken: hier let je op

Wil je, waar dan ook in je huis, een nieuwe lamp op gaan hangen? Leuk! Een nieuwe lamp kan echt een heel andere sfeer geven aan een ruimte, en de boel weer even lekker opfrissen. Wel zijn er wat dingen waar je op moet letten, en die ervoor kunnen zorgen dat je in ieder geval niet met een miskoop thuiskomt.

Waar komt de lamp te hangen?

Wat je natuurlijk moet weten, is waar de hanglamp in je huis terecht gaat komen. Dit bepaalt namelijk voor een heel groot deel welk soort lamp je uit kan zoeken.

Een voorbeeld: is het een lamp die bedoeld is voor gebruik in de badkamer? Dan moet je goed opletten dat deze bestand is tegen het vocht dat nu eenmaal aanwezig is in de ruimte. Bovendien wil je dat een badkamerlamp genoeg licht geeft om alles goed te kunnen zien. Een beetje warm licht is prettig en wel zo flatteus, maar het moet ook zeker fel genoeg zijn om je haar en eventueel make-up te kunnen doen, zonder daarbij letterlijk en figuurlijk in het duister te hoeven tasten.

In je slaapkamer wil je ook een lamp die voldoende licht geeft om ook als de gordijnen dicht zijn goed te kunnen blijven zien. Hier geldt echter nog meer dat het licht wel warm en niet te intens moet zijn, anders doe je er geen oog meer dicht, of ben je ’s morgens wel érg wakker zodra je het licht aan doet.

Zo heeft iedere plek in je huis zo zijn specifieke eisen. Boven de eettafel kun je prima een lamp hangen, maar hierbij moet je weer goed kijken naar hoe hoog deze moet komen. Een kroonluchter ziet er visueel misschien prachtig uit, maar als je er steeds je hoofd tegen stoot als je aan tafel gaat is de lol er natuurlijk snel af.

Niet alle lampen hoeven altijd aan

Zeker in je woonkamer heb je al snel meer lampen dan je eigen aan hoeft te hebben. Daar is niets mis mee, sterker nog, het is juist fijn. Heb je goed licht nodig, omdat je bijvoorbeeld nog aan het werk bent, dan kun je flink wat lampen hun werk laten doen. Maar zit je aan het einde van een lange dag te relaxen op de bank? Dan kun je gerust de lampen aan de andere kant van de kamer uit laten, en alleen in die hoek een lampje laten branden. Let op dat plafondlampen vaak het licht over bijna heel de kamer verspreiden. Zij zijn dus bij uitstek geschikt om een ruimte snel te verlichten, maar net wat minder om bijzondere accenten aan te brengen.