Gordijnen op meten hoe doe je dat

Gordijnen op meten hoe doe je dat

Je bent toe aan nieuwe gordijnen, of je wilt gewoon wat veranderingen aan brengen in je huis. Nu is het een hele uitdaging om de gordijnen zelf op te meten. Er zijn wel wat richtlijnen voor waar je op moet letten als je nieuwe gordijnen wilt. Houd bijvoorbeeld rekening met de extra stof die je nodig hebt voor de plooien en de zoom.

Opmeten gordijnen
Je hebt voor jezelf gekozen om de gordijnen zelf op te meten. Daarom is het handig om te weten hoe je dat zou kunnen doen. Je wilt wel dat je nieuwe gordijnen perfect passen en netjes vallen.
Gebruik voor het meten een rolmaat die langer is dan drie meter. Als je deze niet hebt zorg voor een duimstok die lang genoeg is om het in een keer op te kunnen meten.

  • Meet de hoogte links en rechts waar je de gordijnen wilt hebben. Soms zit er wat verschil in de door een scheve muur of raam.
  • Het aantal meters stof is afhankelijk van de hoogte en de breedte en welke plooi je mooi vindt.
  • Gordijnen langer dan 200 cm geven met een dubbele of driedubbele plooi een mooier effect.
  • Een dubbele plooi, deze wordt ook wel vlinderplooi genoemd, kun je voor elke type stof gebruiken.

Gordijn Plooien

  • Bij een enkele plooi heb je extra stof nodig van 1,5 tot 2 keer de breedte van de rails. Deze plooi is een optie als je kiest voor gevoerde of verduisteringsgordijnen.
  • De dubbele plooi heb je extra stof nodig van 2 tot 2,5 keer de breedte van de gordijnrails. Een dubbele plooi wordt ook wel vlinderplooi genoemd.
  • Je hebt ook een drievoudige plooi, daar heb je extra stof van 2,5 tot 3,5 keer de breedte van de rails. Bij deze plooi wordt de meeste stof gebruikt.

Er zijn ook gordijnen met inslagringen, deze worden ook wel zeilringen genoemd. Hier gelden andere maten voor. Deze geven een stoerdere uitstraling. De hoeveelheid stof die je hiervoor nodig hebt is ongeveer 1,5 tot 2 keer de breedte van de gordijnrails.

Het is verstandig om de lengte en de breedte twee keer te meten zodat je zeker weet dat je de juiste maten hebt opgeschreven.  Je kunt deze maten doorgeven aan een gordijnen winkel van jouw keuze. De gordijnen kunnen dan voor jou gemaakt worden. Twijfel je over de door jou opgemeten maten dan kun je een winkel medewerker vragen deze op te komen meten.