Hoe om te gaan met een ongeval en het opvolgproces

Hoe om te gaan met een ongeval en het opvolgproces

Het beschermen van je rechten is meestal niet de eerste prioriteit wanneer je gewond raakt bij een ongeluk. Na een auto-ongeluk is het door verwarring en chaos voor bestuurders en passagiers vaak onduidelijk wat ze in eerste instantie moeten doen. Wij zijn ons ervan bewust dat de beste aanpak na een ongeval eruit bestaat om goed voorbereid te zijn en de juiste acties te ondernemen. 

Er zijn verschillende handelingen die je na een auto-ongeluk moet doen om ieders veiligheid te garanderen, om aan de wet te voldoen en om aan de procedure van een verzekeringsclaim te beginnen. Dit geldt in meerdere gevallen, of je nu last hebt van letselschade door een ongeluk of letselschade door arbeidsongeval.

Na een ongeluk moeten je gezondheid en veiligheid op de eerste plaats komen

Jouw gezondheid en veiligheid zijn van het grootste belang. Zorg ervoor dat je onderzocht wordt en dat eventuele verwondingen genoteerd en behandeld worden wanneer er paramedici ter plaatse geroepen worden.

Het is van cruciaal belang om een arts te bezoeken, of dat nu op de plaats van het ongeluk is of doordat je naar de spoeddienst gaat;  zelfs wanneer je jezelf  niet gewond voelt. Sommige verwondingen, zoals een whiplash, hebben  langere tijd nodig voordat ze daadwerkelijk merkbaar zijn. Om het verband te bewijzen tussen het ongeval en de schade die je oploopt, is het belangrijk dat je bewijs krijgt van een medisch deskundige.

Geen schuld bekennen

Dit is één van de meest cruciale dingen die je na een ongeval kunt doen. Zelfs wanneer het ongeluk de schuld van iemand anders was, zal een slachtoffer van een ongeval vaak zijn medeleven betuigen aan alle betrokkenen.

Wanneer het bewijsmateriaal onderzocht wordt, kan ontdekt worden dat andere oorzaken bijdroegen aan het ongeluk, ook al dacht de bestuurder eerst dat het zijn of haar schuld was. Om te voorkomen dat je per ongeluk de schuld van de botsing op je neemt, raden we aan zeer voorzichtig te zijn tijdens de interactie met de autoriteiten en eventuele betrokkenen. Elk bewijs dat je schuld had kan een belangrijk negatief effect hebben op de mogelijkheid  om later schadevergoeding te innen. Je kunt in de meeste gevallen wel rekenen op schadevergoeding, bijvoorbeeld op schadevergoeding bij ptss, maar ook wanneer je fysieke schade hebt opgelopen door het ongeluk.

Zorg ervoor dat de passagiers bij jou in de auto zo min mogelijk gewond zijn 

Doe dit voordat je contact- en verzekeringsgegevens uitwisselt met de andere automobilist. De volgende gegevens zijn van essentieel belang voor bestuurders om te verstrekken na een ongeval. 

  • Volledige naam en contactgegevens

  • Polisnummer van de autoverzekering

  • Kenteken en rijbewijs van de bestuurder

  • Model, soort, en kleur van de auto

  • Plaats van het ongeval

Het is altijd een goed idee om met een advocaat in gesprek te gaan voordat je het ongeval met een verzekeraar bespreekt of een schikkingsvoorstel aanvaardt. Het schikkingsaanbod dat je van verzekeringsmaatschappijen krijgt is soms veel lager dan het bedrag waar je werkelijk recht op hebt.