Wanneer welke haartransplantatie?
Heb je de laatste tijd steeds vaker last van haartuitval en ben je nog relatief jong? Dan wordt dit mogelijk veroorzaakt door het DHT-hormoon. De haarzakjes van sommige mensen zijn gevoelig voor dit hormoon. Gevolg hiervan is dat haren eerder uit de hoofdhuid vallen dan de gebruikelijke drie tot vijf jaar. Hierdoor kunnen er kale plekken ontstaan. Een haartransplantatie kan dit probleem verhelpen. Hierbij worden groepjes haarzakjes verplaatst naar de kale gebieden. Na deze behandeling zijn de kale plekken verdwenen. Voordat je voor een haartransplantatie kiest, moet je weten dat er verschillende vormen zijn. Hieronder zetten we de mogelijkheden op een rijtje.
FUT haartransplantatie
Wil je haar transplanteren om vroegtijdige haaruitval tegen te gaan? Dan kun je allereerst kiezen voor een FUT haartransplantatie. FUT staat voor Follicular Unit Transplantation. Indien je voor deze methode kiest, neemt de specialist een stripje huid weg van de achterkant van jouw hoofd. Dit stripje wordt vervolgens in het kale gebied geplaatst. Waarom de strip van het achterhoofd gehaald wordt? Omdat de haren hier een andere genetische aanleg hebben. Zij zijn niet vatbaar voor het DHT-hormoon, waardoor ze na transplantatie op de nieuwe plek verder groeien en niet uitvallen.
Wanneer je kiest voor de FUT-methode, kunnen er in één dag vele groepjes haarzakjes (grafts) verplaatst worden. In de meeste gevallen is een enkele behandeling voldoende om kale plekken te voorzien van nieuw haar. Nadeel van deze methode is dat er een litteken ontstaat. Er wordt namelijk een stripje huid weggenomen, waardoor een wond ontstaat. Deze moet na de ingreep gehecht worden. Heb je lang haar? Dan kun je dit litteken makkelijk camoufleren. Bij een kort, opgeschoren kapsel blijft het litteken zichtbaar.
FUE haartransplantatie
Naast de FUT-methode kun je ook kiezen voor een FUE haartransplantatie. Deze afkorting staat voor Follicular Unit Extraction. Grote verschil met de FUT-methode is dat er hier geen stripje met haar wordt weggenomen van het achterhoofd. Nee, bij de FUE-methode worden de haarwortels één voor één uit de haarkrans van de hoofdhuid verwijderd. Dit gebeurt met behulp van een holle micronaald of een boortje. In het ontvangstgebied worden kleine sneetjes gemaakt, waardoor de haarwortels direct getransplanteerd kunnen worden naar dit gebied.
Grote voordeel van een FUE haartransplantatie is dat er geen hechtingen aan te pas hoeven komen. Er ontstaan weliswaar wondjes, maar deze zijn dusdanig klein dat ze vanzelf weer dichtgroeien. Je kunt ze vergelijken met een schaafwond. Na de behandeling kan het donorgebied wel enigszins gevoelig zijn. Een ander voordeel van deze transplantatie is dat er geen littekens achterblijven op jouw hoofd. De wortels van de nieuwe haren groeien binnen een paar dagen vast. Wel kunnen ze na een aantal weken uitvallen. Binnen drie tot vijf maanden herstelt de haargroei zich, waardoor er nieuwe haren op de kale plek groeien. Het definitieve resultaat van deze haartransplantatie is na een jaar te zien.