3 minpunten aan een MKB energiecollectief

3 minpunten aan een MKB energiecollectief

Wanneer je over een eigen kantoor, bedrijfspand, fabriek of magazijn voor werk beschikt, is een zakelijk contract omtrent MKB energie nodig. Voor je werkzaamheden heb je immers vrijwel altijd elektriciteit nodig. Ook is het wel zo prettig om er in de koude maanden warm bij te zitten. Ben je op zoek naar een nieuw energiecontract als MKB’er dan is de kans groot dat je al eens een aanbieding voorbij hebt zien komen van een zogeheten MKB energiecollectief. Een MKB energiecollectief is een grote groep ondernemers die gezamenlijk voor een voordelige prijs zakelijke energie afneemt. Op het eerste gezicht lijkt dit een aantrekkelijke deal. Toch zijn er enkele minpunten te spotten aan een MKB energiecollectief. Welke dat zijn, lees je in dit artikel.

Meedoen aan MKB energiecollectief is eerst betalen

Wist je bijvoorbeeld dat deelname aan een MKB energiecollectief in de meeste gevallen niet gratis is? Ja, je leest het goed: wanneer je wilt profiteren van korting in zo’n collectief moet je vrijwel altijd eerst geld betalen voordat je mag meedoen. Dat is best een beetje gek, omdat je vooraf nog helemaal niet weet hoeveel geld je kunt besparen op je zakelijke energie. Het grote nadeel hiervan is ook nog eens dat het bedrag dat je moet betalen niet mals is. Het kan je enkele honderden euro’s kosten om mee te mogen doen. Kortom: waarom zou je eerst zo’n groot bedrag betalen om daarna pas te mogen profiteren van korting? Met dit soort entreegeld bespaar je uiteindelijk helemaal niet zo heel veel geld op je zakelijke energiecontract. Een absolute no go dus.

Niet ieder energiebedrijf doet mee

Een ander nadeel van een MKB energiecollectief is dat je nooit de garantie krijgt dat je écht de beste deal te pakken hebt op het gebied van MKB energie. Dat komt omdat er talloze energiebedrijven in Nederland zijn met ieder een eigen aanbod. Bij dit soort collectieven doet nooit iedere energieleverancier mee. Niet elk bedrijf is namelijk geïnteresseerd in dit soort gebundelde aanbiedingen, hoeveel geld het zo’n bedrijf ook op kan leveren. Voor jou als klant betekent dit dat je nooit het volledige aanbod met energiedeals te zien krijgt. Je weet dus nooit of je écht het meest scherpe tarief te pakken hebt voor zakelijke energie. Wil je die zekerheid wel? In dat geval is het aan te raden om zelf aan de slag te gaan met het vergelijken van energiecontracten. Gebruik hiervoor een zakelijke energievergelijker, zoals die op Energie-Zakelijk.nl. Met zo’n vergelijker weet je binnen no time welke aanbieding voor jouw bedrijf een match is.

Geen zakelijke energie op maat

Dat zijn nog niet eens alle nadelen van een MKB energiecollectief. Het laatste minpunt is namelijk dat je in een collectief nooit exact de zakelijke energie krijgt die je nodig hebt voor je bedrijf. Dat zit namelijk zo: in een MKB energiecollectief neem je energie af met een groep met andere ondernemers. Er wordt op basis van het verbruik van die groep een pakket samengesteld. Iedere deelnemer in die groep krijgt hetzelfde contract met zakelijke energie. Ook dat is eigenlijk best vreemd: je neemt hetzelfde pakket energie af als bijvoorbeeld je buurman die veel meer energie verbruikt. In verhouding betaal je dus misschien wel veel te veel geld voor je zakelijke energieverbruik. Ook hierbij geldt: je kunt beter zelf op zoek gaan naar een passende deal. De kans is veel groter wanneer je op die manier een zakelijk energiecontract uitkiest. Zo heb je niets te maken met andere deelnemers en rare voorwaarden én hoef je geen toegangskosten te betalen. Zelf zakelijke energie vergelijken is gratis en levert je altijd de beste deal op.