Heb jij een kunstgebit nodig? Bekijk op welke vergoedingen je recht hebt

Heb jij een kunstgebit nodig? Bekijk op welke vergoedingen je recht hebt

Wanneer jij een kunstgebit nodig hebt, krijg je in veel gevallen hiervoor een ruime vergoeding van de zorgverzekeraar. Wel is het belangrijk dat je huidige kunstgebit niet jonger is dan vijf jaar, of dat je nog niet eerder een kunstgebit hebt gehad. Wanneer dit namelijk wel het geval is, heb je kans dat je geen recht hebt op een vergoeding voor het aan laten meten van een kunstgebit en dat je dus het gehele kunstgebit zelf zal moeten betalen. Daarnaast kun je niet alleen de vergoedingen voor een kunstgebit bekijken, maar dit geldt ook voor een klikgebit. Steeds meer mensen kiezen voor een klikgebit in plaats van voor een kunstgebit.

Kiezen voor een klikgebit

Ten opzichte van een kunstgebit, heeft een klikgebit verschillende voordelen. Een klikgebit kun het gebit net als een kunstgebit zelf in- en uitdoen. Door de implantaten waarop het gebit wordt vastgeklikt, zit het gebit veel beter vast dan een normaal kunstgebit. Wanneer jij bijvoorbeeld op zee aan het varen bent en zeeziek wordt, hoef je bij een kunstgebit niet bang te zijn dat je deze uitbraakt over boord. Dit kan bij een kunstgebit wel het geval zijn. Wel is het belangrijk dat je kaakbot voldoende geslonken is op het moment dat je kiest voor een klikgebit. Dit omdat een klikgebit aangebracht wordt met behulp van implantaten die in het kaakbot worden geschroefd. Soms kan het zo zijn dat een kunstgebit niet langer een gewenste oplossing is. Dit omdat het kaakbot in de loop der jaren dusdanig is geslonken dat de kaak onvoldoende houvast biedt voor een kunstgebit.

Onvoldoende houvast voor een kunstgebit

Wanneer jij al een aantal jaar niet meer beschikt over je eigen tanden, gaat je kaakbot slinken. Hierdoor biedt het kaakbot te weinig houvast voor een kunstgebit. Je wilt immers niet dat bij tijdens het drinken, of tijdens het kauwen van een kauwgompje, je kunstgebit continu losschiet. Wanneer jij graag de mogelijkheden met betrekking tot een kunstgebit of tot een klikgebit wilt laten onderzoeken, kun je eens contact opnemen met een tandtechnicus. Zo’n tandtechnicus kan je voorzien van het juiste advies. Daarnaast is het belangrijk dat je kijkt naar de vergoedingen waar je recht op hebt.  

Op welke vergoedingen heb je recht?

Bij veel basisverzekeringen zit een vergoeding inbegrepen voor een kunstgebit of een klikgebit. Wel is het belangrijk om rekening te houden met een eigen risico. Bij zowel een kunstgebit, als bij een klikgebit is een bepaald gedeelte van de kosten voor jezelf. Bij een klikgebit is het soms aan de orde om nog meer eigen kosten te betalen. Dit omdat er vanuit de zorgverzekeraar een bepaald bedrag vergoed wordt, maar het aan de orde kan zijn dat er extra implantaten moeten worden geplaatst, of dat er een stukje synthetisch bot in de kaak moet worden geplaatst. Het is dus belangrijk dat je hier rekening mee houdt, en dat je jezelf goed laat adviseren door een tandtechnicus en de zorgverzekeraar. Je wilt immers niet achteraf te maken krijgen met onverwachte hoge kosten.