Wat houdt een overlijdensrisicoverzekering in?

Wat houdt een overlijdensrisicoverzekering in?

Een overlijdensrisicoverzekering, ook wel nabestaandenverzekering genoemd, keert geld uit aan nabestaanden wanneer je binnen de afgesproken looptijd komt te overlijden. Op deze manier komen nabestaanden niet in financiële problemen wanneer een inkomen komt te vervallen wegens overlijden. Deze verzekering wordt vooral in combinatie met een hypotheek afgesloten. Vóór 2018 werd het in sommige gevallen zelfs verplicht gesteld een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten tegelijk met een hypotheek. Nu is dit echter niet meer het geval, maar wel aan te raden als je een hypotheek met hoge restschuld hebt. Sommige hypotheekverstrekkers kunnen nog wel om een overlijdensrisicoverzekering vragen wanneer de woning boven 80% van de marktwaarde kost. Hierdoor wordt gegarandeerd dat de hypotheek door zal worden betaald, ook in geval van overlijden. Met een overlijdensrisicoverzekering wordt voorkomen dat familieleden dienen te verhuizen wegens het wegvallen van inkomen of met een hoge schuld komen te zitten die zij niet kunnen veroorloven. Een uitvaartverzekering wordt nog wel eens verward met een overlijdensrisicoverzekering, maar dit is niet hetzelfde. Een uitvaartverzekering wordt afgesloten om de uitvaart te kunnen bekostigen en familieleden niet voor hoge kosten te laten komen. Een overlijdensrisicoverzekering is een bepaald bedrag wat uitgekeerd wordt aan de nabestaanden om voor bepaalde doeleinden (bijvoorbeeld de hypotheek of een andere schuld) te gebruiken.

Voor wie is een overlijdensrisicoverzekering?

Het hangt af van je persoonlijke situatie of je een overlijdensrisicoverzekering nodig hebt. Wanneer jouw inkomsten een belangrijk onderdeel zijn van het inkomen van je gezin of partnerschap, is het belangrijk om bepaalde vragen te stellen. Wat zal er gebeuren als één van jullie beiden onverhoopt komt te overlijden? Kan de achterblijvende partner nog de hypotheek betalen en de vaste lasten? Welke inkomsten blijven er over? In het geval van de aanwezigheid van kinderen, kan je je afvragen hoe het zit met de opvang als één van beide partners wegvalt. Zullen er hogere kosten voor de kinderopvang zijn of zal er minder gewerkt worden zodat de kinderen opvang thuis hebben?  Met een overlijdensrisico kan je de financiële klap wat verzachten en in ieder geval de financiële zorgen van je nabestaanden verlichten.

Welke verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen zijn er?

Er zijn een aantal verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen. Let dus goed op voor welk soort verzekering je kiest. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Wanneer je voor een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering kiest, wordt er een vast uitkeringsbedrag afgesproken. De maandpremie blijft gedurende de hele looptijd hetzelfde, en het uitkeringsbedrag blijft ook hetzelfde. Wanneer je een aflossingsvrije hypotheek hebt, is het verstandig om een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, aangezien de maandkosten hetzelfde zullen blijven en de hypotheek niet afgelost dient te worden.

Bij een jaarlijks dalende hypotheek is het gebruikelijk om ook te kiezen voor een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering. Hierbij daalt het verzekerde bedrag iedere maand, maar het te betalen maandbedrag blijft hetzelfde. Je kan het percentage van de dalende verzekering gelijkstellen aan je hypotheekrente. Zo ben je goed verzekerd en zorg je dat je niet teveel premie betaald.

Wanneer je een lineaire hypotheek afsluit, kies dan voor een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering. Het verzekerde bedrag daalt dan met een gelijk bedrag per jaar.

Welke overlijdensrisicoverzekering je ook kiest, kijk goed welke het best past bij jouw situatie en hypotheek. Kies voor de juiste overlijdensrisicoverzekering zodat nabestaanden niet voor financiële problemen komen te staan wanneer iemand onverhoopt wegvalt.