Alleen door te oefenen weet je hoe je moet reageren in een noodgeval

Alleen door te oefenen weet je hoe je moet reageren in een noodgeval

Het zal je maar gebeuren. Je loopt op straat en je ziet iemand in elkaar zakken. Of je bent op je werk, en iemand raakt bewusteloos na een lelijke val. Er breekt brand uit, of er wordt iemand onwel. Weet jij dan hoe je moet reageren?

Hulp halen, of hulpverlenen?

Als er voor hun ogen een noodgeval gebeurt, hebben de meeste mensen even tijd nodig om te verwerken wat ze zien, en te besluiten wat zij moeten en kunnen doen. In veel gevallen is dit het inschakelen van hulp. Van 112 bellen, omstanders roepen, in de hoop dat zij wel weten wat te doen, en zo goed en kwaad als het kan te handelen op de juiste manier.

Wat deze juiste manier is, dat weten eigenlijk maar weinig mensen. Wat doe je met iemand die zomaar door zijn benen zakt? Hoe ga je om met iemand die gevallen is en bewusteloos is geraakt, of juist klaagt over pijn aan de rug of het hoofd? En weet jij waar je op de werkvloer heen moet als er brand uitbreekt?

Ben je hier niet in getraind, dan zal je doorgaans niet goed weten wat je moet doen. Het beste is dan om op zoek te gaan naar iemand die dat wel weet, en hiervan instructies op te volgen. Zelf iets verzinnen, ook al doe je het met de beste bedoelingen, kan de situatie namelijk alleen maar erger maken. Nog beter is het natuurlijk om zelf de persoon te zijn die weet wat te doen. Hoe meer mensen voorbereid zijn om te handelen in een noodsituatie, des te groter is de kans dat er een getraind iemand in de buurt is als er daadwerkelijk iets misgaat.

Volg een cursus, voor jezelf en anderen

Ben je werkzaam binnen een bedrijf, en zou je graag kunnen handelen op het moment dat hier iets misgaat? Dan is het volgen van BHV op locatie vaak de beste stap. Binnen ieder bedrijf moeten voldoende mensen met kennis van BHV basis zijn, dus de meeste werkgevers zullen je verzoek om een cursus te volgen alleen maar toejuichen.

Tijdens een cursus leer je veel vaardigheden op het gebied van EHBO, maar ook bijvoorbeeld hoe om te gaan met een brand binnen het bedrijf. Belangrijke vaardigheden, die voor de veiligheid van jouzelf en je collega’s zorgen. Bovendien kun je de opgedane kennis natuurlijk ook buiten het bedrijf toepassen, bijvoorbeeld als je op straat iemand onwel ziet worden. Ben je niet werkzaam, of is er geen mogelijkheid om een BHV cursus te volgen? Dan kun je er ook voor kiezen om zelf naar een EHBO cursus te gaan. Ook daar leer je om in medische noodgevallen te kunnen handelen, een geruststellend idee.