De kracht van koudetherapie

De kracht van koudetherapie

Kou, de meesten onder ons zijn opgegroeid dat het iets slechts is, dat je er ziek van wordt. Hoe vaak hebben we als kind niet van ons moeder gehoord: ‘Als je maar geen koud vat’ en ‘doe je jas dicht’, of moesten we ’s winters die kriebelige wollen muts verplicht op. Dat kou juist enorm veel voordelen met zich meebrengt, weliswaar in gecontroleerde vorm, wordt steeds bekender.

Koudetraining, koud douchen, de Wim Hof Methode: hoe je het ook noemt, koudetherapie is hot. De populariteit van dit fenomeen neemt in een razend tempo toe. Waarom? De genezende kracht van kou wordt steeds bekender en daarmee gaan steeds meer mensen thuis aan de slag met ijsbaden en koude douches. Wat zijn die voordelen precies en hoe begin je thuis met koudetherapie? Ontdek meer over deze (blijvende) trend én mijn laatste ontdekking, namelijk de CoolCube. 

Koudetraining en je gezondheid

Afgelopen winter viel het me tijdens strandwandelingen echt op hoeveel mensen de zee indoken voor een korte skinny dip. Waar je vroeger voor gek werd verklaard als je je zelfs in het voorjaar al waagde aan de koude Noordzee, lijkt het nu steeds ‘gewoner’ om hartje winter een frisse duik te nemen. Het doet me goed om te zien dat de populariteit van kou elk jaar toeneemt, ik ben namelijk al wat langer bekend met de effecten van kou. Maar wat levert koudetraining je nou eigenlijk op? De gezondheidsvoordelen van koudetherapie zijn zeer uiteenlopend en de lijst van wetenschappelijk bewezen voordelen wordt alsmaar langer. Om er een paar te noemen: het gaat van het verminderen van hardnekkige luchtwegproblemen tot het toenemen van gelukshormonen (en dus minder last van depressieve stemmingen). Van minder kans op hart- en vaatziekten, vermindering van chronische pijn en ontstekingen tot een betere vetverbranding. Voor veel mensen met een chronische ziekte betekent dit dat ze hun leven terugkrijgen en vaak drastisch kunnen minderen of helemaal kunnen stoppen met hun medicatie. Zie bijvoorbeeld hier een interessante uitzending over de helende effecten van kou in De Dokters van Morgen. Geen wonder dus dat er tijdens de winter zoveel mensen zonder twijfel de ijskoude zee inlopen.

Thuis beginnen met koudetherapie: mijn tip 

De gezondheidsvoordelen liggen voor het oprapen, het enige wat je namelijk nodig hebt is kou! Elke dag 1 of 2 minuten je lichaam blootstellen aan kou, dat is alles wat ervoor nodig is om gelukkiger en gezonder te worden. Als het geen winter is, is de zee te warm om aan deze voordelen te komen. Veel mensen gaan dus thuis aan de slag met koudetraining. Ze zijn flink in de weer met bergen ijsblokjes voor een ijsbad van een paar minuten. Dat moet toch een stuk efficiënter kunnen, dachten de oprichters van Khione. Zij ontwierpen de CoolCube™: een krachtige waterkoeler die het water in een bad binnen no time naar 0 tot 1 °C brengt. Toen ik dat hoorde was ik natuurlijk meteen één en al oor. Binnen 2 tot 4 uur een ijsbad in je eigen woning, zonder gedoe met ijsblokjes: heaven.

Koudetraining met de CoolCube: nooit meer ijsblokjes

Nooit meer in de weer met ijsblokjes en altijd jouw ijsbad paraat: dat klinkt bijna te goed om waar te zijn. De oprichters van Khione ontwierpen de Coolcube, een krachtige koeler die het warme water van je bad koelt tot het vriespunt. Hoe werkt de CoolCube en is het ook iets voor jou als je twee linkerhanden hebt? Zeker! Check hier hoe de CoolCube werkt, hoogstpersoonlijk toegelicht door CoolCube-fan van het eerste uur: Marcel Veenendaal (die coole gast van Di-rect). Nog een voordeel van Khione is, is dat zij met hun CoolCubes een hoge prijs-kwaliteit bieden; een waterkoeler van deze kwaliteit voor deze prijs vind je niet snel ergens anders. Khione heeft twee varianten CoolCubes in het assortiment: één voor 1500 liter en een 2500 liter-variant. Met een eenmalige investering in de CoolCube, investeer je in jouw gezondheid en bespaar je jezelf veel tijd en gedoe (en zakjes wegwerpplastic).

Wat maakt de CoolCube uniek?

  • Nooit meer gedoe met ijsblokjes.
  • Milieuvriendelijker dan elke keer een ijsbad
  • maken met ijsblokjes.
  • Duurzaam: de CoolCube gaat meer dan 10 jaar mee.
  • Snel: brengt de watertemperatuur in 2 tot 4 uur naar het vriespunt.
  • De CoolCube past op vrijwel elk bad, geen extra investering nodig.
  • Zelfs als je niet technisch onderlegd bent, installeer je de CoolCube in een handomdraai.

Hoe bestel je jouw CoolCube?

Khione Cold Therapy is gevestigd in Amsterdam, daar worden ook de CoolCubes geassembleerd. Zelf kun je hier je ijsbad kopen. Waarna je jouw CoolCube normaliter binnen 2 à 3 weken in huis hebt! De run op de CoolCubes is inmiddels flink toegenomen (niks blijft ook meer een geheim tegenwoordig), daardoor kan de levertijd iets langer zijn dan voorheen.