Een tafel op de juiste manier dekken

Een tafel op de juiste manier dekken

Je eet misschien niet altijd aan tafel. In plaats daarvan kijk je misschien naar het nieuws, of naar jouw favoriete programma terwijl je het bord op de schoot hebt. Als je dan een keertje wel aan tafel eet, besteed je waarschijnlijk niet altijd even veel aandacht aan hoe jij de tafel dekt. Een placemat, een bord en bestek is goed genoeg toch? Uiteraard is dit prima als je gewoon simpeltjes eet thuis. Als je daarentegen een keer een formeel soort diner wilt organiseren, dan is het van belang dat je ook de tafel op een nette manier dekt. Er zijn een aantal regels over hoe je dit doet, ook wel etiquette genoemd. Van oudsher zijn dit een soort van gedragsregels voor mensen van hoge afkomst, maar intussen is het vooral van toepassing op gelegenheden met een formele setting. Daarom hier een korte handleiding om op verschillende manieren een tafel te dekken.

Semi-formeel

Dinertjes zoals een kerstdiner, of als je een beetje indruk wilt maken op de gasten, lenen zich uitstekend voor een semi-formele manier van tafel dekken. Hierbij gebruik je al meer servies dan je doet als je alleen bent, maar het is nog niet helemaal "zoals het hoort". Om te beginnen heb je twee bordjes, waarvan de kleinere van de twee op de andere geplaatst wordt. Het grootste bord is het bord voor de hoofdmaaltijd, en het kleinere bord voor het voorgerecht. Eventueel zet je een soepkom op het bord. Links van het bord plaats je de vork, op een servetje. Aan de rechterkant liggen een mes en een lepel, met het mes aan de linkerkant van de lepel. Rechtsboven het bord plaats je een glas voor water en een glas voor wijn.

Formeel

Voor het echte werk heb je een stuk meer servies nodig. Het liefst gebruik jij jouw beste set servies, maar de kans is dat je niet genoeg hebt. In dat geval kan je bij The Table extra keramisch servies kopen. Om te beginnen gebruik je een schaal of onderbord. Dit is een soort groot bord wat niet bedoeld is om van te eten, maar puur om als soort onderzetter te dienen voor de rest van de borden. Verder gebruik je dezelfde borden als bij een semi-formeel diner, al serveer je als het goed is de borden met het gerecht er al op. Je plaatst ze dus niet van tevoren op de tafel. Links van de borden ligt dit keer niet alleen een normale vork, maar ook een vork voor de salade, die iets kleiner is. Boven de vorken ligt een klein bordje voor een broodje, met daarom een mesje om boter te smeren. Een lepel voor het dessert ligt recht boven het bord, met daar weer boven zout en peper. Dit keer gebruik je ook twee verschillende wijnglazen, eentje voor wit en eentje voor rood.