Een trauma kan een grote impact hebben op je leven

Een trauma kan een grote impact hebben op je leven

Wanneer je iets hebt meegemaakt dat je eigenlijk niet kunt bevatten, je hebt een ernstig ongeluk zien gebeuren, je hebt een dierbare verloren of je bent gepest in je jeugd of nu, dan kan dat zich op verschillende manieren uiten. Het kan zijn dat je er telkens maar over wilt praten, maar het kan net zo goed zijn dat je het er niet over kán hebben. Niet kunnen omdat je het gebeurde dan iedere keer net zo heftig ervaart als toen het gebeurde. We spreken dan van een trauma. En een trauma is erg tricky. Het kan je volledig lamleggen, je beperken in je dagelijkse doen en laten en je zelfs jezelf niet meer laten herkennen. Je bent bang op momenten dat je dat eerder niet had, je hebt "zomaar" huilbuien en je kunt reageren op manieren die mensen in je omgeving niet van je verwachten. Het wordt dan écht tijd om er iets aan te doen.

Werken aan je trauma is zwaar

Er zijn verschillende manieren om aan je trauma te werken. Een methode die voor veel mensen goed werkt is het volgen van EMDR therapie. EMDR is een manier van traumaverwerking die ervoor zorgt dat je terug kunt kijken op het gebeurde zonder daar weer van in paniek te raken. Je begrijpt dat dat niet snel kan, je moet daar echt de tijd voor nemen. EMDR is erg intensief en zal je in het begin heel veel energie kosten. Maar het is, zeker met de juiste therapeut, de moeite waard.

Hoe kies je de juiste therapeut?

Wie de juiste therapeut is voor jou is heel persoonlijk. Het is belangrijk dat je je veilig voelt bij een therapeut en dat is voor iedereen weer anders. Claire van ClarifyTherapy.com is een echte aanrader. Zij weet precies de vinger op jouw zere plek te leggen en spreekt met compassie en vriendelijkheid. Om te kijken of jij en zij een match zouden kunnen zijn, kun je eens op haar website kijken.

De website van een therapeut is belangrijk

Op de website van de therapeut van jouw keuze kun je niet alleen de contactgegevens vinden, maar ook de behandelmethodes die een therapeut gebruikt. Op ClarifyTherapy.com vind je daarnaast ook zeer informatieve blogs over trauma, EMDR, stress, slaap, lichaamsgerichte therapie en nog veel meer. Uit de tone of voice van de website kun je veel informatie halen. Spreekt de website je aan? Dan kan het een goed idee zijn om contact op te nemen en te gaan werken aan jouw trauma.