Het belang van goed gehoor voor succes

Het belang van goed gehoor voor succes

In de huidige samenleving willen we eigenlijk allemaal maar één ding: vooruit. We willen vooruit in onze carrière, in ons relationele leven en we willen zo veel mogelijk ervaringen opdoen die voor ons de moeite waard zijn. Veel mensen gaan niet heel zorgvuldig met hun gehoor om, door bijvoorbeeld te vaak harde muziek te luisteren. Zonde, want voor een succesvol leven is een goed gehoor echt van belang. Als je verstandig bent, laat je dus eens een gratis gehoortest doen. Dit is waarom een goed gehoor een stuk belangrijker is dan je denkt.

Verminderde communicatie

Kun je je voorstellen dat je in een kroeg zit met vrienden of familie, maar dat je het eigenlijk niet naar je zin hebt, omdat je iedere keer ontzettend hard moet werken om iedereen te kunnen verstaan? Het is makkelijk voor te stellen dat een slecht gehoor ook je communicatiemogelijkheden erg in de weg zit. Dat is niet alleen irritant, maar ook ontzettend vermoeiend. Bij slecht gehoor is het dus belangrijk dat je een goed gehoorapparaat met de juiste gehoorapparaat batterijen hebt. Echter, het is natuurlijk veel beter om een verminderd gehoor te voorkomen. 

Verminderde hersenactiviteit

Horen doe je met je oren. Dat denken we. Dat is deels waar, maar een groot deel van hoe wij horen wordt ook bepaald door de hersenen. De signalen die de trilhaartjes in je oren opvangen worden via de gehoorgang naar je hersenen gestuurd, die er vervolgens een herkenbaar geluid van maken. Wanneer je minder kunt horen, vindt er dus ook minder hersenactiviteit plaats. Is dat erg? Het antwoord is helaas ja! Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar dit fenomeen en zijn tot de conclusie gekomen dat een verminderd gehoor helaas ook van invloed is op de ontwikkeling van dementie. Minder hersenactiviteit leidt immers tot een snellere achteruitgang van het brein.

Verminderd plezier

We vertelden eerder al dat niet goed kunnen horen de communicatie in de weg zit. Dat is ontzettend vervelend, want voor je eigen welzijn is communicatie ontzettend belangrijk. Gezellige etentjes worden met een slecht gehoor ineens een enorme opgave. En dat niet alleen: er is bijna niemand die niet kan genieten van goede muziek. Muziek speelt voor veel mensen een belangrijke rol in hun dagelijkse welzijn. Kun je je voorstellen dat je daar minder van kunt genieten? Ook een film of goede serie ervaar je heel anders als je minder goed kunt horen.

Verminderde veiligheid

Tot slot kan een verminderd gehoor ook erg gevaarlijk zijn. We zijn veel meer afhankelijk van ons gehoor dan we misschien denken. Vooral in het verkeer zul je bepaalde signalen misschien niet snel genoeg oppikken, omdat je vooral afgaat op wat je ziet en niet op wat je hoort. Het is niet voor niks dat veel mensen met een slecht gehoor helaas ook hun rijbewijs verliezen. Kortom: voor jouw weg naar succes in je carrière en je privéleven is het ontzettend belangrijk dat je goed kunt horen. Bescherm die oren dus goed tegen te harde geluiden.