Maak het jezelf makkelijk met een aanhangwagen die je kunt kiepen

Maak het jezelf makkelijk met een aanhangwagen die je kunt kiepen

Het principe van de Kipper is eenvoudig: je vult je aanhanger met wat je wilt vervoeren of naar de milieustraat wilt wegbrengen, rijdt naar de betreffende locatie en kiept de aanhangwagen automatisch leeg door de hydraulische kantelfunctie. Dit kan handig zijn als je als hovenier bijvoorbeeld siergrind naar je klant wilt brengen en er niet met de kruiwagen en schop aan wilt beginnen. Het kan ook ideaal werken voor stratenmakers die als klein bedrijf bij mensen thuis opritten of paden in de tuin aanleggen. Wat je je in het achterhoofd moet houden van een Kipper, is dat het geen gewone aanhanger is. De steunarm werkt namelijk met hydraulische krachten en dat zorgt ervoor dat je al het gewicht aan materiaal dat je in de aanhangwagen hebt geladen er met een druk op de knop weer uit kunt krijgen. Hierbij heb je de keuze uit twee hoofdmogelijkheden: de Kipper die naar achteren leeg kiept en de Kipper die naar de zijkant leegmaakt. Om de keuze te maken, hoef je alleen maar te kijken naar de activiteiten die je met je aanhanger uitvoert en waar je met de aanhangwagen zoal komt. Dit bepaalt namelijk welke zijde van leegkiepen voor jou het handigst is. 

 

Het grote voordeel van de enkelasser als aanhanger

Enkelasser aanhanger krijg je in verschillende soorten, zoals eentje die je kunt kiepen, eentje die als transportaanhanger gebruikt kan worden of eentje die een hele dichte cabine op de aanhanger heeft. Het ligt dus helemaal aan de zaken die je wilt vervoeren of een open of gesloten aanhanger of een kipper voor jou de meest geschikte enkelasser aanhangwagen is. Wat je verder in je achterhoofd moet houden, is dat extra technieken die in de aanhanger verwerkt zijn (zoals bijvoorbeeld de hydraulische arm om de bak van de aanhanger te laten kiepen) ook extra geld kost. Dit kun je je besparen als je in de toekomst het nut van die kiepfunctie niet inziet en voor dit bedrag kun je extra accessoires voor je aanhanger kopen, zoals oprijplaten, een elastisch net of een zeil om de inhoud op zijn plek te houden.

 

Meer gewicht vervoeren met de dubbelasser

De aanhangwagen dubbelas wordt ook wel de dubbelasser of tandemasser genoemd en je herkent dit soort aanhangers dan ook direct door de dubbele set met banden die elk met een as verbonden zijn. De dubbelasser schaf je aan als je veel zwaardere vrachten met de aanhangwagen wilt vervoeren. Het formaat van de aanhangwagen zelf hoeft namelijk niet groter te zijn dan de enkelasser. Net als bij de enkelasser heb je wel veel keuze in het deel dat zich boven de basis van de aanhanger bevindt. Je hebt een vlak plateau om bijvoorbeeld auto’s of grasmaaiers handig mee te vervoeren. Deze hebben aan de achterzijde een oprijklep. Er is ook een aanhangwagen met een dubbelas met een gesloten opbergruimte op het onderstel. Deze wordt vaak gebruikt bij verhuizingen of evenementen. De gesloten ruimte kan zelfs met koeling geleverd worden voor cateraars. Dat maakt aanhangwagens met een dubbelas veelzijdig en toepasbaar voor veel verschillende situaties.