Samenvattingen maken kan je veel opleveren!

Samenvattingen maken kan je veel opleveren!

De scholen en universiteiten gaan bijna weer van start. Dit is dus hét moment om meer te leren over het maken van samenvattingen. Samenvattingen maken is nog niet zo gemakkelijk als het lijkt. Je moet echt georganiseerd te werk gaan, goede samenvattingen maken is nu eenmaal meer dan het highlighten van bepaalde alinea's en deze overtikken in een apart document. In dit artikel vertel ik je hoe samenvattingen maken nu echt in z'n werk gaat. Welke stappen je moet ondernemen om goede samenvattingen te maken én wat je nog meer kunt doen met deze samenvattingen.

Samenvattingen maken? Begin bij het begin!

Stap één: wanneer je samenvattingen gaat maken is het van belang dat je precies weet welke leerstof je moet kennen voor je tentamen, examen of toets begint. Deze informatie vind je in de studieplanning, het leerplan. Deze informatie kan ervoor zorgen dat je bepaalde stukken of zelfs complete hoofdstukken kunt overslaan. Dat scheelt je veel tijd!

De volgende stap, stap twee, in het maken van samenvattingen is het grondig doorlezen van alle stof die gevraagd kan worden. Hou hierbij dus heel secuur de planning in de gaten.

Stap drie in het samenvattingen maken is het highlighten van de zinnen, woorden en belangrijke terminologie. Hierbij lees je de stof nogmaals door en bepaal je welke delen écht belangrijke informatie bevatten.

Structuur is essentieel!

Je wilt in je samenvattingen niet van de hak op de tak springen en dus is stap vier, het aanbrengen van structuur essentieel, om een begrijpelijke samenvattingen te maken. Dit doe je door de pagina te vermelden waarover dit deel van de samenvatting gaat. Je brengt ook stuctuur aan door opsommingen en modellen/tekeningen te gebruiken. Alles om de samenvatting zo overzichtelijk mogelijk te krijgen.

Stap vijf is een logisch vervolg op stap vier. Je brengt nog meer structuur aan door het gebruik van het juiste programma als Word of Google Docs. Deze programma's hebben als voordeel dat je heel gemakkelijk kunt navigeren in je teksten.

Gebruik je eigen woorden

Je onthoudt informatie het best wanneer het in je eigen woorden staat. Je kunt dan ook direct nagaan of je de teksten écht hebt begrepen. Stap zes is dus samenvattingen maken in je eigen woorden.

Stap zeven borduurt hierop voort: lees de tekst nogmaals door en maak een samenvatting in je eigen woorden en vat alles per hoofdstuk samen.

Maak hierna een begrippenlijst per hoofdstuk. Stap acht is eigenlijk gewoon het leren van woordjes, maar dan wat meer uitgebreid.

Heeft je docent in de les nog extra informatie gegeven? Dan is dit hét moment om ook deze informatie toe te voegen aan je samenvatting. In stap negen vul je je samenvatting aan met de informatie uit je aantekeningen.

Stap 10 is de stap waar je misschien wel wat hulp bij kunt gebruiken: vraag een medestudent om je samenvatting door te lezen om er zo achter te komen of er nog belangrijke zaken ontbreken of dat er dubbele informatie in staat.

Heb je een goede samenvatting gemaakt?

Dan is het natuurlijk zonde als deze na het tentamen, examen of de toets ergens in een bestandje blijft staan. Je kunt er geld mee verdienen! Je kunt je samenvatting uploaden op Stuvia.com en er zo een fijn zakcentje aan overhouden!