Tips om de kosten van renovatie of verbouwing laag te houden

Tips om de kosten van renovatie of verbouwing laag te houden

Als je een groot renovatieproject of een verbouwing plant, is een van de eerste dingen die waarschijnlijk in je opkomt: wat zullen de kosten van de verbouwing zijn? Waarschijnlijk heb je onderzoek gedaan zodat je weet welke verbeteringen je wilt aanbrengen. De vraag zou echter moeten zijn: hoeveel kun je je veroorloven? Onthoud: elke renovatie vereist een flinke hoeveelheid planning en brengt kosten met zich mee. Er zijn enkele eenvoudige tips om op de kosten van een verbouwing te besparen. Hier zijn enkele dingen die je kunt doen om jouw renovatiekosten te verlagen.

Verbouwingsbudget bepalen

Budgettering: als je een groot renovatieproject voor je huis plant moet je van tevoren een solide renovatiebudget bepalen. Onthoud: de meeste renovaties van huizen gaan het budget te boven, dus zorg ervoor dat je een goed plan hebt voor in geval van onverwachte uitgaven. Dit geldt met name voor wie van plan is muren af te breken en structurele wijzigingen aan te brengen, aangezien deze projecten vaak onvoorziene problemen opleveren (denk aan: lekken, waterschade of elektrische of bedradingsproblemen.

Neem de tijd en bereid alles goed voor

Om de beste prijs voor een renovatie te krijgen, heb je tijd nodig om alle kosten in kaart te brengen en de juiste specialisten te vinden. Er gaat veel tijd en dus geld zitten in werkzaamheden die niet goed op elkaar afgestemd zijn. Denk aan een loodgieter die de leiding legt, maar daarna moet wachten op de afwerking voor hij verder kan met sanitair aanleggen. Of een elektricien die veel meer uren moet maken omdat je nog niet bepaald had waar je stopcontacten kwamen. Een goede planning helpt om te weten wat je totale renovatiekosten zullen zijn. Start minimaal drie maanden van tevoren met je verbouwing of renovatie te plannen. Maak meerdere scenario's waarbij je kijkt wat absoluut noodzakelijk is en wat je eventueel graag zou willen. Kijk daarnaast hoeveel geld, tijd en moeite je bespaart door geen aannemer in te huren. Ook dat kan namelijk heel veel geld schelen, en met wat uitzoekwerk kun je dit in veel gevallen prima zelf!

Huur specialisten in en spreek een prijs af

Je kan alle vakmannen via de aannemer of bouwbegeleider inschakelen, maar de kans is groot dat jouw aannemer hier kosten over berekent. Zelf specialisten inhuren voor jouw klus kan je geld besparen op de kosten. Daarnaast is het kennen van de juiste vakmannen bijzonder prettig. Stel: je stroom valt uit of je hebt een lekkage, dan is een goede elektricien of loodgieter kennen zeer fijn. Moet je met spoed iemand inschakelen? Overleg dan vooraf over de kosten. Er zijn veel verhalen van woningeigenaren die 200 euro moesten betalen voor het vervangen van een zekering of verhelpen van een lekkage, terwijl dit vanzelfsprekend veel goedkoper kan.

Huur een loodgieter in

Als je bouwwerkzaamheden sanitair of verwarming vereisen, is de kans groot dat je een loodgieter nodig hebt voor de installaties. Of je nu een leiding wilt verleggen of een volledige badkamer wilt plaatsen, in beide gevallen kan het inhuren van een professional voor dit soort werkzaamheden behoorlijke kosten met zich meebrengen. Ook als je een loodgieter inhuurt voor reparaties, betaal je doorgaans de voorrijkosten, het arbeidsloon en de kosten van de reparatie zelf. In sommige gevallen (zeker als je dit via een aannemer doet) kun je verwachten dat je twee keer zoveel betaalt als wanneer je gewoon zelf iemand had ingehuurd om de leidingen te installeren, zelfs als de klus toch ingewikkelder was dan verwacht.

Kosten keuken vervangen

Specialisten in woningverbetering kunnen je helpen met alles, van badkamer- tot keukenrenovaties. De meesten zijn gespecialiseerd in één gebied, maar sommigen zijn all-round klusjesmannen. Een specialist in keukens bijvoorbeeld, zal vaak sneller werken dan een all-round klusbedrijf die tevens je keuken kan installeren of repareren. Stel: je hebt een IKEA-keuken, dan zal een keukenmonteur die dit vaker doet, precies weten wat hij moet doen en in welke volgorde. In de kluswereld kost tijd je letterlijk geld, dus zorg dat je een handige professional hebt die snel is en weet waar hij mee bezig is. Voordat je een klusbedrijf kiest moet je weten wat voor soort diensten ze aanbieden, en of het algemene aannemers zijn of experts in keukenrenovatie. Overleg vooraf de kosten van de renovatie en wat voor soort garantie ze bieden. Dit doe je om hoge, onverwachte kosten tijdens de verbouwing of installatie van de keuken te voorkomen. 

Sluit een lening af voor je verbouwing

Gebruik een lening voor je verbouwing! Veel huiseigenaren moeten geld lenen voor een verbouwing, simpelweg omdat ze het anders niet kunnen betalen. Een verhoging van je hypotheek kan de beste manier zijn om een dergelijk project te financieren, aangezien de hypotheekrente doorgaans lager is dan de rente op de meeste andere soorten leningen. Hierdoor is het verstandig wanneer je van plan bent je huis te verbouwen dit al bij het afsluiten van de hypotheek in de kosten mee te nemen. Als de renovatie echter redelijk eenvoudig is, kun je waarschijnlijk rondkomen zonder een lening. Maar houd bij je budgettering rekening met eventuele extra kosten en wees er zeker van dat je dit ook zonder lening kunt betalen voordat je afspraken maakt met installateurs en materialen laat bestellen.