Wanneer vertel jij dat je zwanger bent?

Wanneer vertel jij dat je zwanger bent?

Zwanger! Voor vrijwel iedereen geldt dat een positieve uitslag van een zwangerschapstest reden is voor een feestje. Maar hoe ga je dit feestje vieren? Houd je het nieuws nog een tijdje voor je, en vier je het voorlopig alleen samen met je partner? Of mag van jou direct iedereen het weten?

Je schreeuwt het direct van de daken

Waar het vroeger ‘not done’ was om een zwangerschap direct met heel de wereld te delen, schreeuwen nu steeds meer mensen het direct van de daken. Oké, misschien delen zij het nog niet met alles en iedereen, maar in familiekring en aan goede vrienden wordt het nieuws steeds vaker al heel snel verteld.

Vroeger werd dat vooral niet gedaan, omdat een zwangerschap in de beginfase nog zo kwetsbaar is. Het kan nog misgaan, en de grootste kans daarop heb je in de eerste weken. Daarom werd er vaak gewacht tot deze voorbij waren, zodat het nieuws met een gerust hart gedeeld kon worden. Tegenwoordig kijken veel mensen daar anders tegenaan. Geluk mag gedeeld worden, maar verdriet ook. Mocht het misgaan, dan is het fijn dat er mensen zijn die direct klaar staan om je op te vangen, en het verdriet met je delen. Voor veel mensen een goede reden om die eerste spannende weken niet alleen in te gaan, maar deze juist te delen met dierbaren.

Je wacht even tot je wat verder bent

Er zijn echter ook nog meer dan genoeg mensen die het nieuws bewust wat langer voor zich houden. Zij geven er juist wel de voorkeur aan om de eerste weken alleen te beleven, en zouden het juist vervelend vinden om na het goede nieuws, ook eventueel slecht nieuws te moeten delen. Een heel persoonlijke keuze.

Het is voor veel mensen ook een soort ‘geheimpje’ dat ze graag nog even voor zich houden. Er even van genieten voordat heel de wereld het weet. Alleen jij en je partner weten dat er een nieuw mensje in de maak is, en dat kan deze periode juist heel bijzonder maken. Voorzichtig begin je al babynamen bedenken. Welke jongens namen vind je mooi? En heb je al ideeën voor een naam voor een meisje? In deze periode is het allemaal nog jullie geheimpje, en pas als je helemaal aan het idee gewend bent, als je er klaar voor bent, ga je dat delen met de rest van de wereld.

Het is duidelijk dat er geen vast moment, een afgesproken punt is waarop je je zwangerschap deelt met de buitenwereld. Of dat nu heel vroeg is of pas wat later, je kiest vooral voor een moment waar jij je goed bij voelt. Het is jullie baby, jullie zwangerschap, dus kijk vooral naar waar jullie je prettig bij voelen.