Welke kinderboeken zijn geschikt voor jouw kind

Welke kinderboeken zijn geschikt voor jouw kind

We weten allemaal hoe ontzettend belangrijk het is dat kinderen al op een jonge leeftijd kennis maken met verhalen en boeken. In de eerste jaren kan dit door regelmatig een verhaaltje voor te lezen, of ze kennis te laten maken met de zogenoemde knisperboekjes. Maar op een gegeven moment wordt het kind zo groot dat ze hun eigen boek willen uitkiezen. Dan is het handig om toch een beetje kennis te hebben over welke kinderboeken geschikt zijn voor welke leeftijd. En welke boeken kinderen over het algemeen het allerleukste vinden.

Kinderen van 0 t/m 4 jaar oud

De jongste kinderen zijn geïnteresseerd in een heleboel verschillende onderwerpen, en een heleboel verschillende verhalen. De kwebbels kinderboeken voor deze jonge leeftijd zijn dan ook voornamelijk gevuld met prachtige illustraties en weinig tekst. Dit maakt het niet alleen gemakkelijker om de boeken voor te lezen, maar door de grote plaatjes zijn ze ook aantrekkelijker voor het kind zelf. Vrolijke kleuren spreken immers meer aan dan bergen tekst. In veel van deze verhalen spelen jonge kinderen of dieren de hoofdrol. Vooral avontuurlijke en grappige boeken zijn populair, zowel bij de ouders als bij de kinderen zelf. Want een beetje humor zorgt ervoor dat het niet zo erg is om het boek voor de honderdste keer achter elkaar voor te lezen.

Kinderen van 4 t/m 8 jaar oud

Kinderen van deze leeftijd zijn ontzetten druk bezig met leren lezen. Dit betekent dat veel van de boeken voor kinderen van deze leeftijd zich richten op het verhogen van het leesniveau van het kind. Deze boeken bevatten bijvoorbeeld weinig moeilijke woorden, en er zit meer ruimte tussen de woorden om het lezen makkelijker te maken. Daarnaast zijn boeken vol avontuur en met spannende plotwendingen ook enorm populair voor kinderen van deze leeftijd. Nét als series, waarbij een verhaal verspreid word over meerdere boeken. De verhalen bevatten nog altijd veel illustraties, maar ze zijn minder aanwezig dan bij de jongere kinderen. Zo hebben veel kinderboeken bijvoorbeeld één pagina grote illustratie, en één pagina vol tekst.

Kinderen van 8 t/m 12 jaar oud

Kinderen van deze leeftijd hebben hun eigen stijl al helemaal ontdekt. Ze weten precies wat ze zoeken in een boek, en zullen daar niet snel van afwijken. Veel kinderen vinden het, op deze leeftijd, fijn om herkenbare verhalen te lezen. Hiermee bedoelen we boeken waarin andere kinderen hetzelfde meemaken als zij. Denk bijvoorbeeld aan pestgedrag, ruzies thuis of het overgaan van de basisschool naar de middelbare school. Maar ook de avonturen verhalen zijn nog altijd immens populair. Zo zie je veel piraten, draken, cowboys en tovenaars terugkomen in de boeken voor deze leeftijd. Stoere verhalen die misschien niet zo realistisch zijn, maar wel reuze spannend.