Wist je dat een bezoekje aan de huisarts altijd vergoed wordt?

Wist je dat een bezoekje aan de huisarts altijd vergoed wordt?

In Nederland is de zorg zo georganiseerd, dat je bij de meeste medische klachten in principe in eerste instantie een vast aanspreekpunt hebt: je huisarts. Deze staat op alle doordeweekse dagen voor je klaar bij kleine en grote klachten. Doen deze zich voor buiten de openingstijden van de praktijk, en kunnen zij niet tot de volgende dag wachten, dan kun je in vrijwel alle gemeenten terecht bij een huisartsenpost.

Je eerste aanspreekpunt

Je huisarts is de arts die jou, en je medische geschiedenis, goed kent. Daardoor kan hij of zij vaak het best inschatten hoe ernstig een bepaalde medische klacht is, en is deze in staat de eventueel noodzakelijke vervolgstappen te zetten. Bovendien is een bezoekje aan de huisarts altijd gratis.

Alhoewel, eigenlijk is ‘gratis’ niet het juiste woord. De huisarts brengt wel degelijk kosten in rekening voor een consult met een patiënt, logischerwijs. Deze kosten hoef jij echter niet te betalen. In Nederland heeft iedere volwassene namelijk verplicht een zorgverzekering afgesloten. Deze Basisverzekering dekt de meest elementaire en onmisbare medische kosten, zoals ook een bezoekje aan de huisarts. Heb je dus klachten, loop er niet mee door omdat je bang bent dat een doktersbezoekje je op kosten zal gaan jagen. Huisartsenzorg wordt volledig vergoed vanuit het basispakket, en zal je dus nooit een rekening opleveren. En wist je dat dit ook geldt voor een bezoekje aan een medisch specialist in een ziekenhuis of zelfs een opname? Ook deze zorg is volledig opgenomen in het basispakket.

Wat moet je wel zelf betalen?

Niet alle medische kosten worden vergoed vanuit de Basisverzekering. Een bewuste keuze, want juist door de dekking te beperken tot echt noodzakelijke zorg, blijft ook de premie voor iedereen betaalbaar.

Dat betekent wel dat er medische kosten zijn waar je zelf voor op zal draaien, of waarvoor je je aanvullend zal moeten verzekeren om hoge rekeningen te voorkomen. Tandartskosten zijn daar een goed voorbeeld van.

Kinderen onder de 18 jaar kunnen gratis naar de tandarts, maar voor volwassenen geldt dat zij de kosten zelf zullen moeten voldoen. Om die reden sluiten de meeste mensen een aanvullende tandartsverzekering af, zodat je niet zelf voor de hoge rekening op hoeft te draaien als je tandheelkundige zorg nodig hebt. Ook fysiotherapie wordt nauwelijks gedekt, zodat veel mensen ervoor kiezen om een aanvullend pakket te zoeken waaruit wel in ieder geval een aantal behandelingen vergoed worden. Het basispakket biedt, de naam zegt het al, een stevige basis, die iedereen vervolgens naar eigen wens en behoefte uit kan breiden met extra pakketten.