Thuiswerken aan de eettafel: hoe zorg je dat dit werkt?

Thuiswerken aan de eettafel: hoe zorg je dat dit werkt?

Werk je (tijdelijk) vanuit huis? Hoewel het in dat geval ideaal is om een aparte werkruimte of een apart bureau in te richten, is dit lang niet altijd de realiteit. Veel mensen werken thuis aan de eettafel, bijvoorbeeld bij gebrek aan ruimte. Het is even passen en meten, maar gelukkig is het toch mogelijk om goed te kunnen werken aan tafel. Met deze tips haal je er het meeste uit!

Tafel beschermen

Niet alleen etensresten en krassen met bestek zorgen voor beschadigingen aan het blad van de eettafel: ook werken op een computer of laptop kan schade aanrichten. Zo kan er slijtage ontstaan op de plek waar je je muis heen en weer beweegt. Om dit te voorkomen, is het slim om de eettafel te beschermen. Plaats een tafelbeschermer op de plek waar je werkt aan tafel. Mocht je op een later moment toch niet langer aan de eettafel werken, dan hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken om plekken of vlekken. Een transparant tafelzeil vormt bijvoorbeeld een elegante en praktische toevoeging aan de tafel. Dit valt niet zozeer op en is niet storend bij het uitvoeren van je werk.

Vast hoekje aan de eettafel

Het is overzichtelijk om een vast hoekje aan de tafel aan te wijzen als werkplek. Dit hoekje is dan ook alleen bestemd om aan te werken, en niet om aan te eten. Door deze onderverdeling te maken, is meteen duidelijk hoe de eettafel wordt gebruikt. Zeker als je met meerdere mensen een huishouden deelt, is dit handig! Voor jezelf maakt dit het onderscheid duidelijk tussen momenten waarop je werkt en momenten waarop je ontspant – een belangrijke inrichting rondom het thuiswerken.

Ergonomische werkplek inrichten

Uiteraard wil je voorkomen dat je klachten krijgt door het werken aan de eettafel. Daarom is het belangrijk dat je de werkplek aan de tafel ergonomisch inricht. Een kwalitatieve bureaustoel staat dan misschien niet zo mooi aan de tafel, maar is toch een must-have. Je zit op zo’n stoel immers beter dan op een reguliere eetstoel. Als je veel uren achter de computer doorbrengt, is dit een reden om hiervoor te kiezen. Zet verder een beeldscherm op ooghoogte neer op de tafel, zodat je niet voorovergebogen achter een laptop hoeft te werken. Dit kan rug- en nekklachten voorkomen.

Tafel opgeruimd houden

Rommel in huis kan een afleiding vormen van je werk. Zeker als die rommel in de buurt is, namelijk op de tafel. Als je aan de eettafel werkt, is het dus zaak om de tafel netjes te houden. Ruim de tafel direct af na het eten en haal er een doekje overheen. Laat geen stapels papier op de tafel liggen. Hoe leger de tafel is, hoe beter je eraan kunt werken!