Bij het kopen van een huis komt meer kijken dan je denkt

Bij het kopen van een huis komt meer kijken dan je denkt

Ben jij je aan het oriënteren op de woningmarkt? Of heb je een bepaalde woning op het oog? Dan zijn er een hoop dingen om rekening mee te houden tijdens de bezichtiging en onderhandeling. Online zijn hier allerlei handige checklists voor te vinden. Maar er zijn ook belangrijke zaken die in veel checklists steevast over het hoofd worden gezien. Twee daarvan zetten we hier voor je op een rij, waaronder het regelen van periodiek cv-ketel-onderhoud.

Regel betere beveiliging

In Nederland vinden er maar liefst 90.000 inbraken per jaar plaats. Dit komt neer op zo’n 250 inbraken per dag. Als je naar de cijfers kijkt, is dat niet gek: 9 van de 10 huizen is namelijk niet inbraakveilig. Maar met een aantal aanpassingen kun je je goed tegen diefstal beschermen en je huis aanzienlijk inbraakproof maken. Onze tip: kies voor elektronische beveiliging. Met een slim alarmsysteem in huis zijn je gezin en je spullen 24/7 beschermd.

Een slim alarm neemt je veel werk uit handen: als je de deur uitgaat schakelt het zich automatisch in. En als je thuiskomt schakelt het zich weer uit. Bovendien is het huisdiervriendelijk en kun je het gemakkelijk bedienen via een app op je mobiele telefoon. Daarnaast is het ook verstandig om het hang- en sluitwerk op alle buitendeuren en ramen een upgrade te geven. Kies voor sloten met een SKG-keurmerk en zorg dat de voor- én achterdeur goed verlicht zijn in de avond.

Controleer de cv-installatie

Is de bestaande cv-installatie of -ketel nog in prima staat en wil je deze behouden? Dan is het belangrijk om te weten wanneer deze voor het laatst een onderhoudsbeurt heeft gehad. Vraag dit na bij de verkopers. En zorg dat je over de instructies van de fabrikant beschikt. Hierin staat hoe vaak je de cv-ketel vakkundig moet laten onderhouden.

Als blijkt dat de cv-installatie nodig onderhouden moet worden, schuif dit klusje dan niet te lang voor je uit. Hoe langer je ermee wacht, hoe meer kans je hebt op storingen, brand, lekkages en andere soorten waterschade.

Cv-ketels gaan doorgaans zo’n 15 jaar mee. Een oudere installatie kun je dan ook beter vervangen. Hiermee heb je niet alleen steeds meer kans op problemen: een oudere ketel verbruikt ook meer energie en is minder krachtig. Een nieuwe cv-installatie is in dat geval een slimme en duurzame investering.