Zo organiseer je een wijnproeverij

Zo organiseer je een wijnproeverij

Drink je graag wijn, en ken je voldoende mensen waar dat ook voor geldt? Of ben je juist nog niet zo’n grote wijndrinker, maar zou je wel graag wat nieuwe smaken leren kennen? Dan is een wijnproeverij de uitgelezen mogelijkheid om met wijn aan de gang te gaan. Dat kun je buitenshuis doen, onder begeleiding van een echte kenner. Maar vaak is het net zo leuk, en ook nog eens extra laagdrempelig, om het gewoon thuis te doen. Om een leuke wijnproeverij te organiseren heb je helemaal niet zo veel nodig namelijk.

Zorg voor voldoende wijn

Wat moet je in huis halen om een wijnproeverij te organiseren? Nou, dat is nogal een inkoppertje: wijn natuurlijk. Een aantal verschillende soorten wijn bestellen is wel een vereiste om daadwerkelijk aan de slag te kunnen, dat spreekt voor zich.

Welke wijn je gaat kopen, dat bepaal je zelf. Leuk is het om er wat soorten bij te doen die je goed kent, als een soort herkenningspunt. Doe er echter ook genoeg wijnen bij die je nog nooit eerder hebt geprobeerd. Probeer eens een Montepulciano wijn, als je die nog nooit gedronken hebt, bijvoorbeeld. Ook leuk: je proeverij een bepaald thema geven. Een land of een streek, bijvoorbeeld. Zo kun je tussen de verschillende wijnen op zoek naar de overeenkomsten en de verschillen, en leer je de smaak van een bepaald gebied echt kennen.

Maak het niet te serieus

Bij een wijnproeverij denk je misschien aan serieus kijkende mensen, die met allerlei vaktermen de wijn die zij proeven beschrijven en beoordelen. Woorden waar jij misschien nog nooit van gehoord hebt, en manieren die jij wat al te serieus vindt. Het goede nieuws: dat is allemaal helemaal niet nodig. Wijn kun je ook gewoon proeven op de manier die jij leuk en lekker vindt. De wijn na het proeven uitspugen is eveneens niet verplicht, maar zeker als je veel wilt proeven en aan het einde van de avond nog een beetje helder wilt zijn, misschien wel een aanrader.

Wat hapjes maken het af

Jouw wijnproeverij wordt natuurlijk extra gezellig als er ook wat hapjes zijn. Je kunt samen beginnen met een goed diner, zodat er in ieder geval een bodempje is voor er aan de wijn wordt begonnen. Maar ook tussen het proeven door kan zo nu en dan een hapje geen kwaad. Op die manier, zeker als je kiest voor hapjes met vrij neutraliserende smaken, voorkom je dat je smaakpapillen wat overprikkeld raken, en je nauwelijks meer de verschillen tussen de wijnen proeft. Bovendien is het ook wel gezellig, naast een drankje ook een hapje, en maak je de kans op een geslaagde avond er alleen maar groter mee.