Zo voorkom je administratieve nachtmerries voor jouw eenmanszaak

Zo voorkom je administratieve nachtmerries voor jouw eenmanszaak

Ben je niet bekend met boekhouden? Dan besteed je dit mogelijk uit aan een accountant. Op deze manier weet je immers zeker dat jouw administratie volledig en juist is. Nadeel van uitbesteden is dat dit jou geld kost. Wil je liever geen kosten maken voor jouw boekhouding? Dan zit er niets anders op dan er zelf mee aan de slag te gaan. Uiteraard wil je dit foutloos doen, zodat problemen jou bespaard blijven. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk hoe je administratieve nachtmerries voor jouw eenmanszaak voorkomt.

Bewaar jouw administratie lang genoeg

Als je net bent begonnen met een eenmanszaak weet je mogelijk nog niet welke verplichtingen je hebt. Dit kan op den duur voor problemen zorgen. Om de kans hierop te verkleinen, raden wij je in ieder geval aan jouw administratie lang genoeg te bewaren. Dit is zelfs wettelijk verplicht voor ondernemers. Zo moet je jouw administratie minimaal 7 jaar bewaren. Gooi jouw administratie nooit voor het verstrijken van deze termijn weg. In dat geval kan de Belastingdienst jouw gegevens controleren als zij dit willen. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat je in de problemen komt.

Gebruik een online boekhoudprogramma

De meeste ondernemers gebruiken tegenwoordig een boekhoudprogramma. Dit is ideaal, want je kunt de administratie van jouw bedrijf hierdoor digitaal bewaren. Dit scheelt je niet alleen veel tijd, maar ook veel opslagruimte. Je hoeft namelijk niet alles in ordners te stoppen. Heb je nog geen boekhoudprogramma aangeschaft? Dan raden wij je een online boekhoudprogramma aan. Zo’n programma helpt jou namelijk om administratieve nachtmerries te voorkomen.

Waarom je juist voor online boekhouden kiest? Omdat je de administratie van jouw bedrijf in dat geval op het internet opslaat. Hierdoor kun je er altijd bij. Gebruik je offline software? Dan sla je de boekhouding waarschijnlijk lokaal op. Als jouw computer bijvoorbeeld crasht of gestolen wordt, ben je alle administratie kwijt. Hier hoef je bij online boekhouden niet bang voor te zijn. Doordat je jouw gegevens op het internet opslaat kun je er namelijk ook met andere apparaten bij.

Plan er regelmatig tijd voor in

Boekhouden is niet de favoriete bezigheid van veel ondernemers. Geldt dit ook voor jou? Dan stel je jouw boekhouding mogelijk vaak uit. Als je administratieve nachtmerries wilt voorkomen raden wij dit niet aan. Waarom niet? Omdat je dan mogelijk alles op de laatste dag van de maand of het kwartaal moet doen. In dat geval is de kans aanwezig dat je niet voldoende tijd hebt, waardoor je de boekhouding mogelijk afraffelt. De kans op fouten is dan groot en dat kan voor problemen zorgen. Plan daarom regelmatig tijd in voor jouw boekhouding. Ga er bijvoorbeeld iedere week een paar uurtjes mee aan de slag.

Verstuur jouw aangiftes op tijd

Als zelfstandig ondernemer krijg je onder andere te maken met de btw-aangifte. De meeste ondernemers doen deze aangifte ieder kwartaal, maar het kan ook per maand of per jaar. Deze btw-aangifte moet je op tijd indienen bij de Belastingdienst. Doe je dit niet? Dan krijg je een boete. Vind je het lastig om de btw-aangifte te doen? Schaf dan een boekhoudpakket zzp aan. Als je jouw zakelijke rekening aan een boekhoudprogramma koppelt en ermee factureert, zet het programma de aangifte voor jou klaar. Je moet hem alleen nog zelf versturen. Hierdoor is de kans op boetes al een heel stuk kleiner.