Alles wat je wilt weten over de e-sigaret

Alles wat je wilt weten over de e-sigaret

Wellicht heb je de term e-sigaret al vaker voorbij zien of horen komen. De kans is dan ook groot dat er zich mensen in je vriendenkring, familie of tussen je collega’s bevinden die e-sigaretten gebruiken. De e-sigaret neemt de laatste jaren toe aan populariteit. Maar wat is een e-sigaret nu eigenlijk en hoe werkt het precies? En, ook niet geheel onbelangrijk, wat zijn de verschillen tussen analoge sigaretten en e-sigaretten? De antwoorden op al je vragen vind je hier.

Wat zijn e-sigaretten?

Het woord e-sigaret is afgeleid van de Engelse term electronic cigarette. Letterlijk vertaald betekent het dus elektronische sigaret. Deze sigaret werkt logischerwijs dan ook op batterijen. Hierbij wordt er vloeistof verdampt, ook wel e-liquid genoemd, waarin nicotine of juist nicotine vrije vloeistof zit. Een andere benaming voor elektrisch roken is dan ook dampen. Het doel van e-sigaretten is het geven van een soortgelijk gevoel als van de traditionele sigaret.

Hoe werkt een e-sigaret?

Op het eerste gezicht lijkt een e-sigaret wellicht vrij gecompliceerd, zeker wanneer je er nog nooit een gebruikt hebt in het verleden. Maar in de praktijk valt dit hartstikke mee. Allereerst is het goed om te weten dat een e-sigaret altijd uit twee hoofd onderdelen bestaat, namelijk een batterij en een tankje. De batterij zorgt voor de benodigde stroom, terwijl het tankje het reservoir voor de e-liquid vormt. Zodra de knop van de batterij wordt ingedrukt, verwarmt het verdampingselement. De e-liquid begint te verdampen, waardoor vervolgens de waterdamp door de gebruiker kan worden geïnhaleerd.

E-liquid

De vloeistof die gebruikt wordt voor e-sigaretten wordt ook wel e-liquid genoemd. Deze vloeistof gaat in het tankje van e-sigaret en verdampt zodra de knop van de batterij wordt ingedrukt. Deze e-liquid bevat een bepaalde hoeveelheid nicotine. E-liquids zijn dan ook met verschillende nicotine niveaus verkrijgbaar. Wil je bijvoorbeeld graag afbouwen? Dan kun je ervoor kiezen om langzaamaan een steeds lagere nicotinesterkte te gebruiken. Ook is er e-liquid zonder nicotine verkrijgbaar. Zo kun je er dus ook bewust voor kiezen om vloeistof zonder enige nicotine te gebruiken voor je e-sigaret. Je kan ook voor verschillende smaken kiezen zoals cola liquid.

Verschillende generaties e-sigaretten

Er zijn verschillende soorten e-sigaretten verkrijgbaar. De eerste generatie e-sigaretten bootste het uiterlijk van de analoge sigaret na. Op deze manier werd de overstap kleiner gemaakt. Deze eerste generatie bestaat uit twee componenten: een batterij, die meestal niet-oplaadbaar is, en een cartomizer die de vloeistof en verstuiver bevat. Dit type e-sigaret heeft vaak een led-lampje aan het uiteinde, dat oplicht wanneer men aan de e-sigaret trekt. Dit zijn veelal wegwerpmodellen. De tweede generatie heeft een heel ander uiterlijk. Deze modellen zijn groter en bestaan uit de volgende onderdelen: een herlaadbare batterij, een tube tank en een mond stuk. Door een knopje in te duwen en aan het mondstuk te trekken, wordt de batterij in werking gezet. De derde en vierde generatie e-sigaretten beschikken over meer technische mogelijkheden, waarbij de gebruiker een aantal elementen zelf kan regelen naar eigen voorkeur. Denk hierbij aan de luchttoevoer en het voltage.

De verschillen tussen e-sigaretten en analoge sigaretten

Hoewel het doel van beide soorten sigaretten gelijk is, zijn er enkele verschillen te benoemen. Zoals gezegd werkt een e-sigaret op batterijen, waarbij er een vloeistof wordt verdampt. Hierin verschilt deze zich van de analoge sigaret. Een analoge sigaret verbrandt namelijk. Met een e-sigaret wordt er dus geen rook ingeademd, maar een waterdamp. Dankzij deze verdamping komen er minder schadelijke stoffen vrij. In tegenstelling tot een analoge sigaret bevat een e-sigaret namelijk geen koolmonoxide, ammoniak, fosfor, lood en andere chemische stoffen.

Voor wie is een e-sigaret geschikt?

Nu weet je wat e-sigaretten zijn, hoe ze werken op technisch niveau en wat de verschillen zijn met analoge sigaretten. Maar voor wie zijn ze nu eigenlijk geschikt? In principe voor iedereen, maar in het bijzonder voor mensen die verslaafd zijn aan roken en graag willen stoppen. Mensen die verslaafd zijn aan nicotine en hier mee willen stoppen, of zelfs moeten stoppen vanwege hun gezondheid, kunnen de e-sigaret hiervoor inzetten. Op die manier wordt de overstap verkleind en verminderd de hoeveelheid schadelijke stoffen die je binnenkrijgt. Maar er zijn ook mensen die ze gebruiken vanwege de smaak. E-liquids zijn namelijk in veel verschillende smaken verkrijgbaar.

E-sigaret en zwangerschap

Gebruik je al enige tijd een e-sigaret en ben je zwanger? Kun je dan gewoon doorgaan met het gebruik van een e-sigaret? Dit wordt afgeraden. Uit onderzoek is gebleken dat nicotine door de placenta wordt doorgelaten en vervolgens wordt opgenomen door de foetus. Nicotine kan schadelijk zijn voor de longen, het hart en het centraal zenuwstelsel van de foetus. Om deze reden wordt het afgeraden om e-sigaretten te gebruiken tijdens de zwangerschap. Dit geldt ook voor e-sigaretten zonder nicotine. Ben je zwanger en wil je stoppen met roken? Dan zijn er bepaalde rookstopmedicijnen die kunnen worden ingezet tijdens de zwangerschap. Hiervoor raadpleeg je het beste je huisarts.