De veranderende mode-industrie

De veranderende mode-industrie

De geschiedenis lijkt zich weer te herhalen in het heden. Veel modetrends die we in de jaren zeventig zagen zien we steeds meer terugkomen. Denk maar aan flared broeken, hoge taille shorts en de lange jurken.

Het begin

Wat aan het hof gedragen werd, droeg de elite ook. In 1643 werd Lodewijk XIV-koning van Frankrijk. Toen hij een pruik van lang, golvend haar ging dragen, duurde het niet lang of iedere rijke man droeg zo’n pruik. Lange tijd heeft het Franse hof de mode bepaald. Een mode van peperdure stoffen voor mannen en vrouwen. Dat veranderde toen in 1789 de Revolutie uitbrak. Mannen die vóór de Revolutie waren droegen een lange broek met een eenvoudig overhemd. Het was de kleding van de gewone werkman. De elite durfde zich nu niet meer te kleden als vroeger en volgde de mode van de Engelse adel. Die mode was eenvoudiger en sportiever. Twintig jaar later werd Napoleon keizer van Frankrijk. Zijn grote helden waren de Romeinse keizers. In die tijd gingen vrouwen witte, losse jurken dragen. Zelfs vroeger bepaalde grote groepen mensen al de modetrends. In 1850 gingen modeontwerpers de trends bepalen. De eerste was Charles Frederick Worth. Hij had naaisters in dienst die de kleding maakten. Later werden de naaimachines uitgevonden en werd het lopende band werk. Vanaf dat moment kon iedereen kleding dragen omdat het betaalbaar werd. Toch wordt er ook nog mode gemaakt voor mensen met heel veel geld, de haute couture.

De mode van nu

Tegenwoordig is het nog steeds zo dat er veel ideaalbeelden zijn die mensen maar al te graag op volgen. Toch proberen we in Nederland steeds minder elkaar na te doen maar proberen velen van ons een eigen stijl te ontwikkelen. Ook zijn de mini maten niet meer zo vanzelfsprekend. Er wordt steeds meer stijlvolle kleding gemaakt voor de mensen met een maatje meer. Van plus size treggings tot plus size spijkerbroeken, het is er tegenwoordig allemaal. Door niet meer allemaal van zo’n standaard ideaalbeeld uit te gaan zorgen we ervoor dat iedereen zich prettig voelt met hoe hij of zij er uit ziet. Naast de grote maten tregging en de grote maten spijkerbroek zien we ook steeds meer gekke kleuren en printjes in de kleding voor bij komen. Afgelopen zomer zagen we heel veel neon kleuren voorbijkomen, neon oranje topjes en accessoires. Ook de panter printjes en slangen printjes worden steeds populairder. Alleen of je het durft te dragen is aan jou…