Even uitgeschakeld? Een kwestie van aanpassen

Even uitgeschakeld? Een kwestie van aanpassen

Ben je tijdelijk minder mobiel? Vervelend! Veel dingen die voorheen als vanzelf gingen, kosten nu opeens veel meer moeite of lukken zelfs helemaal niet meer. Lastig, als zelfs in je eigen huis dingen opeens nauwelijks meer te doen zijn. Duurt het ongemak een paar dagen of weken, dan kun je vaak kleine oplossingen bedenken om het wat makkelijker te maken. Gaat het eerder richting de maanden of zelfs een jaar of langer, dan kun je ook voor wat meer permanente oplossingen kiezen.

Vraag vooral om hulp als dat nodig is

De meeste mensen zijn er niet dol op, maar we komen bijna allemaal wel eens kortere of langere tijd in een situatie terecht waarin het simpelweg eventjes niet anders is. We hebben hulp van anderen nodig om onze dagelijkse dingen te kunnen doen. Dat kan best lastig zijn. Als je gewend bent om heel zelfstandig te zijn, is het behoorlijk confronterend als je opeens een stuk minder kan. Als je om hulp moet vragen om de dagelijkse dingen in huis te kunnen doen, niet meer zelf kunt beslissen wat je doet en wanneer. Bovendien kan het zijn dat je opeens iemand over de vloer hebt, terwijl je dat niet gewend bent, om je te helpen.

Niet prettig allemaal, maar toch is het het beste om je hier maar gewoon even aan over te geven. Is het probleem van beperkte duur, dan is het een kwestie van je tijd uitzitten, en er extra van genieten wanneer je straks weer helemaal op de been bent. Maak het jezelf (en de ander!) niet onnodig lastig door je tegen de hulp te blijven verzetten.

Wat kun je aanpassen?

Ben je een paar dagen of weken uit de running, dan is het meestal niet nodig om grote aanpassingen te doen aan je huis. Gaat het ongemak echter langer duren, of is het zelfs blijvend, dan kun je je er een stuk beter bij voelen als je huis wat beter is ingericht op je mogelijkheden.

In veel woningen vormt de trap een flinke hindernis wanneer iemand plotseling slecht ter been is geraakt. Gelukkig is het wel een hindernis die ook weer gemakkelijk weg te nemen is. Een traplift zorgt ervoor dat je de trap niet meer hoeft te beklimmen, maar (al dan niet met hulp) gewoon zittend de trap op kan. Hebben je klachten een beperkte duur, bijvoorbeeld een paar maanden tot een jaar? Dan kan een traplift huren een goedkopere optie zijn dan er eentje te kopen. Op deze website vind je meer informatie over de mogelijkheden: https://handicare-trapliften.nl/. Laat je goed voorlichten, zodat je de voor jou beste optie kiest en je snel weer een stuk gemakkelijker door je eigen huis kunt bewegen.