Het gevaar van de lage hypotheekrente

Het gevaar van de lage hypotheekrente

Laatst hadden wij aan tafel de discussie wat een goed moment is om een huis te kopen gezien de huidige huizenmarkt en de hypotheekrente. Ik vind dat het op dit moment helemaal geen goed idee is om een huis te kopen. De rest was het hier niet mee eens, jij misschien ook niet. Maar ik baseer mijn mening op een aantal, vind ik, hele goede punten.

Het zal niemand zijn ontgaan dat de huizenprijzen enorm zijn gestegen de afgelopen 30 jaar. Als je net als mijn ouders rond die tijd een huis hebt gekocht is dit enorm gunstig. In 1996 kocht men voor 100.000 euro een gemiddeld huis. Een soortgelijk huis koop je in deze tijd voor niet minder dan 300.000 euro. Uiteraard zijn sinds die tijd de salarissen en het BBP van de Nederlanders omhooggegaan. Alsnog zijn de gemiddelde huizenprijs drie keer over de kop gegaan. Het enige positieve aan dit verhaal is de historisch lage hypotheekrente. Dit zou betekenen dan degene die nu een hypotheek afsluiten een record lage rente hoeft te bepalen. Natuurlijk is dit heel positief als je nu instaat bent om een huis te kopen, alleen mogen we niet te snel juichen. Deze enorm lage rente brengt namelijk een groot gevaar met zich mee.

Rentebuffer

Voor degene die geen verstand hebben van macro-economie zal ik het probleem kort uitleggen. Onze rentestand, ook wel bekend als de Euribor, wordt bepaald door de Europese Centrale Bank en deze staat al voor enorm lange tijd extreem laag. Dit betekent dat geld erg goedkoop is. Misschien klinkt dit heel raar, maar de prijs die je bepaald voor het lenen van geld is dus erg laag, soms zelfs negatief. Dit klinkt heel positief en is het zeker ook voor als je nu een hypotheek afsluit.

Maar onthoud wel dat de rente dient als buffer mocht het economische slecht gaan. Wanneer het economisch slecht gaat kan de ECB de rente omlaag doen zodat mensen makkelijker en sneller geld lenen. Dit verhoogt hun uitgaven en stimuleert de economie. Als je alleen naar de rentestand kijkt zou dit betekenen dat het economisch heel slecht gaat en dat wij enorm veel stimulans nodig hebben om geld te lenen. Maar dat is niet het geval. Het gaat economisch goed met Nederland, maar nog steeds gaat de rente niet omhoog.

Geen vetpot voor mij

Hopelijk volg je mij nog. We zitten nu dus in een situatie waarin de economie goed gaat, maar met een enorm lage rente. Dat betekent dat als het straks economisch slechter gaat de ECB de rente nauwelijks meer omlaag kan doen. Wat betekent dat de bank haar grootste stimulans kwijtraakt om mensen te laten lenen en dus kopen. De reden waarom ‘de euro’ het heeft overleefd tijdens de vorige crisis is omdat de ECB de rente historisch laag heeft gezet. Maar dit kunnen ze nu niet meer doen.

Wat heeft dit te maken met de hypotheekrente en de huizenmarkt? Mijn grote angst is dat ik straks een huis koop in een hele hoge economie, die aan zijn piek van de groei is. Vervolgens gebeurt er iets wat de economie weer laat kelderen. Dan daalt mijn vers gekochte huis enorm in waard en het grootste probleem is dat de ECB zijn sterke medicijn tegen een recessie, de rente, niet meer heeft.

Dus het zou een hele lang tijd kunnen duren voordat mijn huis dan weer evenveel waard is. De kans dat het huis dat ik ga kopen, net zoals die van mijn ouder, ook drie keer over de kop gaat is wel heel klein.