Leven met een allergie

Leven met een allergie

Het is enorm vervelend wanneer je moet leven met een allergie. En meer mensen hebben er last van dan je denkt. Soms kan het voor hele rare, onbeduidende dingen zijn zoals kiwi. Andere mensen zijn allergisch voor lastige producten, in de zin dat het bijna overal inzit, zoals gluten. Dan zijn er ook nog mensen die voor meerdere dingen allergisch zijn, dat is al helemaal vervelend. 

Hoe kom je erachter dat je allergisch bent?

Vaak kom je er bij toeval achter dat je allergisch bent voor een bepaald product. Je krijgt uitslag, diarree of je krijgt ineens geen lucht meer omdat je keel helemaal opzwelt. Als dit laatste het geval is, heb je een hele serieuze allergie en moet je meteen naar het ziekenhuis. Wanneer je er niet op tijd bij bent, kun je immers overlijden door dichtgeknepen luchtwegen. Wanneer je zo’n erge allergie hebt, moet je ook altijd een epi pen bij je dragen. Soms zijn de reacties van een allergie niet heel heftig, maar heb je er wel last van. Dan wil je natuurlijk alsnog weten waar je allergisch voor bent. In sommige gevallen heb je misschien een vermoeden wat de boosdoener is, maar lang niet altijd. Dan kun je vaak bij de huisarts laten testen waar je allergisch voor bent.

Intolerantie

Er is echter een verschil tussen een allergie en een intolerantie. Sommige mensen zijn intolerant, maar niet allergisch. Een allergie levert vaak een ernstigere reactie op dan een intolerantie. Diarree is een veelvoorkomende intolerantie reactie, of juist obstipatie. Een intolerantie kan vaak makkelijk vastgesteld worden met een voedselintolerantietest. Hierbij kun je voor veel verschillende voedingswaren tegelijk testen.  

Lastig, die allergieën en intoleranties

Het is vaak enorm vervelend wanneer je een allergie of intolerantie hebt. Er zijn immers bepaalde dingen die je dan niet kunt eten. Afhankelijk van waar je allergisch voor bent of een intolerantie voor hebt, kan het heel lastig zijn om te koken. Een gluten allergie of lactose-intolerantie is bijvoorbeeld best moeilijk, aangezien gluten en lactose in heel veel producten zit. Wanneer je alleen voor jezelf kookt, kun je er wel veel rekening mee houden. Het wordt vaak pas een probleem wanneer je met een hele groep bent. Nou kun je natuurlijk verschillende dingen koken, maar dat is zowel onhandig als minder gezellig. Maar wanneer er meer mensen zijn met een allergie, kan het lastig zijn om een lekkere maaltijd te verzinnen. Hoewel het moeilijk kan zijn, wordt je er ook wel creatiever door.