Op een mooie manier afscheid nemen

Op een mooie manier afscheid nemen

Het is iets waar we allemaal zo min mogelijk over na willen denken, omdat het zo’n verdrietige gedachte is. Maar helaas overkomt het ons allemaal vroeg of laat eens dat een naaste komt te overlijden. Of het wel of niet verwacht is: in beide gevallen komen er gevoelens van verdriet boven. Daardoor kan het als een opgave voelen om ineens allerlei zaken te moeten regelen voor de uitvaart. Maar de regie en praktische uitvoering van een uitvaart hoeft u als nabestaande niet zelf te doen. Hiervoor kan u een uitvaarondernemer inschakelen die ervaren is in het regelen van een begrafenis of crematie.

Taken van een uitvaartverzorger

Een uitvaartverzorger controleert of de wettelijke verplichtingen ten aanzien van een uitvaart nageleefd worden. Ook voert deze persoon taken uit als het reserveren van de begraafplaats of het crematorium en het organiseren van de uitvaartdienst in bijvoorbeeld een kerk, moskee, tempel of rouwcentrum. Tevens kan hij of zij helpen met het tijdig opstellen van de rouwadvertentie en het ontwerpen en laten drukken van de rouwkaarten. Het scheelt erg na zo’n verdrietige gebeurtenis op deze manier bijgestaan te worden door een professional. Het is fijn dat een ander met ideeën voor de invulling van de dienst komt, waardoor je met elkaar op een mooie manier afscheid kan nemen van de dierbare overledene.

Betekenisvol afscheid

Zeker in deze tijden van corona waarbij er maatregelen van kracht zijn, kan het moeilijk zijn om te bedenken hoe de uitvaartdienst vorm te geven. De uitvaartverzorger is op de hoogte van de actuele maatregelen, waardoor jullie samen binnen deze kaders een mooi afscheid kunnen organiseren. Doordat hij of zij meerdere uitvaarten in coronatijd verzorgd heeft, kan de uitvaartverzorger verschillende mogelijkheden voorleggen waar je zelf nog niet aan hebt gedacht. Het geeft een goed gevoel op deze manier een passend en betekenisvol afscheid te kunnen organiseren.

Wensen vastleggen

Als u zelf graag alvast zaken wil vastleggen voor uw uitvaart, dan is dat mogelijk. Uw nabestaanden zullen het fijn vinden gehoor te geven aan wat uw wensen voor een uitvaart waren. Ze weten dan zeker dat de uitvaart gaat zoals u in gedachten had. Het is een daad van liefde ze te willen ontzorgen. Hierdoor hoeven ze minder tot geen inhoudelijke beslissingen te nemen en kunnen ze zich meer tot volledig richten op hun rouwproces. Wensen omtrent uw uitvaart kan u laten vastleggen in een wilsbeschikking. U kan bijvoorbeeld vast laten leggen of u liever een begrafenis of crematie wil en waar u begraven of gecremeerd wil worden. Voor het vastleggen van een wilsbeschikking kan u vrijblijvend contact opnemen met een uitvaartverzorger.