Ouderwets spelen, zo gek nog niet!

Ouderwets spelen, zo gek nog niet!

Spelen is niet meer wat het geweest is. Waar ik vroeger uren buiten speelde of me vermaakte met een poppenhuis of legoblokjes vermaken vandaag de dag kinderen zich heel ander. Veel kinderen spelen tegenwoordig het liefst online spelletjes: op hun laptop, spelcomputer of natuurlijk op mobiel. En naast spelletjes wordt een mobiel natuurlijk ook gebruikt om eindeloos met elkaar te whatsappen of grappige filmpjes op youtube te bekijken. En dit alles levert de kinderen een hoop plezier op, maar ik wil deze blog gebruiken om een pleidooi te houden voor het ouderwetse spelen zoals ik dat uit mijn kindheid ken. Waarom? Lees deze blog!

Creatief en leerzaam

Online spelletjes zijn leerzaam en dagen een kind uit, maar ik denk dat dit bij “offline” spelletjes nog veel meer het geval is. Offline spelletjes vragen een hele andere mindset van een kind. De input komt dan veel meer vanuit het kind dan vanuit de game. In een game gaat een kind op in de game wereld en in wat daar aanwezig is, terwijl een kind met offline speelgoed veel meer zelf moet bedenken.  Als je een kind bijvoorbeeld een pop geeft, dan gaat het kind hier zelf een wereld om heen bouwen. Het kind geeft de pop een naam, neemt zelf de rol van moeder/vader aan en bedenkt allerlei situaties die zij samen meemaken. Ik vind het speelgoed van Schleich ook echt een aanrader! Een kind kan hier heerlijk meespelen en wordt enorm in zijn creativiteit getriggert.

Sociaal contact

Een online game speelt een kind vaak in zijn eentje. En als het een game voor meer personen is, dan verloopt het contact toch via een beeldscherm. Ook hier kan een kind waardevolle contacten op doen, maar ik denk dat echt menselijk face-to-face contact toch beter is voor het kind en zijn ontwikkeling. Het een hoeft het ander natuurlijk niet uit te sluiten, maar ik denk dat het belangrijk is dat een kind genoeg tijd met andere kinderen doorbrengt.

Verveling is juist goed

Veel kinderen grijpen uit verveling in een automatisme naar hun telefoon. Maar verveling is ook eens goed! Toen ik kind was voelden de dagen eindeloos aan. Ik kwam thuis van school, en dan waren er nog heel wat uren voordat ik naar bed ging. Uren waarin je soms vol overgave op ging in een spel, maar er waren ook genoeg uren waarin ik me eigenlijk stierlijk verveelde. Maar juist die verveling is eigenlijk heel goed voor kinderen. Zo hebben de hersenen de tijd om alle prikkels van de dag te verwerken, en kan een kind zich helemaal ontspannen. Zo slapen kinderen ook beter ’s nachts en hebben ze de volgende dag meer energie.