Tips om thuis energie te besparen

Tips om thuis energie te besparen

Er zijn twee hele goede redenen om zo veel mogelijk energie te besparen in jouw woning. Ten minste één van deze redenen spreekt iedereen wel aan, maar eigenlijk zouden beide redenen goed genoeg moeten zijn. ik heb het natuurlijk over het besparen van geld, en het verlagen van de negatieve invloed op het milieu en de gezondheid van de aarde. Het milieu is niet voor iedereen even tastbaar, maar de rekening van de energiemaatschappij is erg tastbaar. Je kan al gauw een paar honderd euro besparen door op een aantal manieren energie te besparen in een woning. Daarnaast verlaag je dus de carbon footprint van jouw huishouden. Als iedereen dat doet, dan kan je veel bereiken. Maar goed, als je het niet per se wilt doen voor het milieu, dan is het natuurlijk alsnog slim voor jouw eigen portemonnee om te doen. Daarom hier een aantal tips om thuis energie te besparen.

Zet jouw apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt.

Zelf ben ik hier ook erg lang schuldig aan geweest. Het aan laten staan van een computer of televisie op stand-by, zodat je niet hoeft te wachten tot het apparaat weer opstart. Dit is natuurlijk wel gemakkelijk, maar het kost ook vrij veel energie op lange termijn. Door een computer op stand-by te hebben staan wanneer het niet gebruikt wordt kan je al gauw een paar tientjes verspillen. Doe je dit voor alle apparaten, dan scheelt het nog een stuk meer. Zet daarom een apparaat gewoon goed uit na gebruik, bijvoorbeeld met een schakelaar.

Gebruik led verlichting.

Het is intussen al geen nieuwe uitvinding meer, maar nog lang niet iedereen heeft alle lampen vervangen. LED-lampen zijn simpelweg veel en veel zuiniger dan andere soorten lampen. En tegenwoordig kan je alle kleuren, soorten en maten LED-lampen vinden, dus er is eigenlijk geen enkel excuus om nog een gloeilamp te gebruiken. Je merkt het verschil bijna niet, en je bespaart wel gewoon geld. Als je nog een geldverslinder in de fitting hebt zitten wil je gauw led verlichting kopen bij bes led. Je verdient deze kleine investering zeer snel terug.

Een graadje lager

De verwarming van een huis kost, zeker in de koude maanden, veel energie. Om  het hele huis een paar graden warmer te maken en houden is gewoon veel energie nodig. Uiteraard betekent dit ook dat je al redelijk wat bespaart als je de thermostaat een graadje lager zet. Je merkt het verschil waarschijnlijk niet eens. Zelf ben ik een voorstander van zeventien of achttien graden in huis.