Waar moet je op letten bij gouden sieraden kopen?

Waar moet je op letten bij gouden sieraden kopen?

Gouden sieraden worden sinds jaar en dag gedragen door zowel mannen als vrouwen. Ze zien er niet alleen mooi uit, maar zijn ook nog eens veel geld waard. Althans, wel als het om sieraden van echt goud gaat. Heb je zelf nog geen gouden sieraden, maar wil je deze wel graag kopen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Om te voorkomen dat je de boot in gaat, vertellen wij je hier waar je op moet letten bij gouden sieraden kopen.

1. Zoek een keurmerk

Voor een leek is het vrijwel niet te doen om echt goud van namaakgoud te onderscheiden. Hierdoor gebeurt het regelmatig dat mensen namaakgoud kopen en hier een flink bedrag voor neertellen. Dit is iets wat je betrekkelijk makkelijk kunt voorkomen. Hoe? Door te kijken of het gouden sieraad een keurmerk heeft. Wanneer een ring, slavenarmband of ketting van echt goud is, is deze voorzien van een keurmerk. Deze staat altijd in het sieraad gegraveerd.

Een keurmerk is vaak niet met het blote oog waarneembaar. Twijfel je of het om echt goud gaat? Bekijk een sieraad dan altijd met behulp van een loep. Door een vergrootglas is het een stuk makkelijker om het keurmerk te vinden. Als je een keurmerk ziet, weet je dat het om echt goud gaat. Een keurmerk bestaat altijd uit een icoontje met daarin drie cijfers.

2. Kijk naar het soort keurmerk

Wie denkt dat ieder gouden sieraad met een keurmerk evenveel waard is, heeft het mis. Er bestaan namelijk verschillende keurmerken. Neem je een goud ketting onder de loep en zie je hierin een blad met daarin de cijfers 585 gegraveerd staan? Dan gaat het om een sieraad van 14 karaat goud. Dit sieraad bestaat voor 58,5% uit zuiver goud. Als het sieraad een keurmerk bevat dat bestaat uit een tulp met de cijfers 916, gaat het om 22 karaat goud. Omdat zo’n sieraad meer zuiver goud bevat dan een sieraad van 14 karaat, betaal je er logischerwijs meer voor.

3. Koop gouden sieraden altijd bij een betrouwbare partij

Wil je gouden sieraden kopen? Dan kun jij je tot de juwelier bij jou om de hoek richten. Hier kom je ongetwijfeld een groot aantal gouden sieraden tegen. Daarnaast kun jij je tot een goudexpert richten. Zo’n specialist verkoopt doorgaans ook allerlei verschillende soorten gouden sieraden. Je kunt gouden sieraden bovendien online kopen.

Voordat je gouden sieraden koopt, raden wij je aan na te gaan of je te maken hebt met een betrouwbare partij. Als dit niet het geval is, worden de sieraden waarschijnlijk nooit geleverd. Je bent jouw geld in dat geval wel kwijt. Koop jouw gouden sieraden daarom nooit bij de eerste de beste aanbieder, maar zoek eerst uit waar je precies mee te maken hebt.