Waarom plakt iedereen stickers op zijn laptop camera?

Waarom plakt iedereen stickers op zijn laptop camera?

Laatst was ik aan het flex werken in een koffiezaakje. Ik was niet de enige. Om mij heen zaten tientallen andere studenten en flexwerkers druk te studeren of typen op hun laptopje. Mijn oog viel op de laptop van het meisje naast mij. Ze had een opvallend grote sticker van een kat op haar webcam geplakt. Het zag er komisch uit, maar tegelijkertijd vroeg ik me af waarom ze haar webcam zou afdekken. Toen ik eens goed om me heen keek, zag ik dat ze niet de enige was die dit had gedaan. Bijna de helft van de laptops die ik om mij heen zag hadden hun webcam verborgen. Wat is hier aan de hand?

Online veiligheid

De camera’s die in onze telefoons en laptops verschijnen zijn de afgelopen jaren enorm in kwaliteit verbeterd. Maar tegelijkertijd zijn we ons tegenwoordig meer en meer bewust van onze privacy, en groeit de angst voor big brother.

Stickers of schuifjes worden op webcams geplakt om zorgen over het meekijken van wie dan ook te verminderen. Zelfs de FBI directeur heeft een tapeje op zijn camera geplakt.

Onderzoekers in online veiligheid heben aangetoond dat hackers iedere camera kunnen hijacken, en zodoende bij ieder thuis mee kunnen gluren. Denk eens na over alles wat je misschien voor je laptop hebt gedaan, en welke informatie zomaar bloot wordt gegeven over je persoonlijk leven.

Bewustzijn

Er wordt al jaren gewaarschuwd tegen dit soort webcam spionage. Maar aanvankelijk namen veel mensen de bedreiging niet serieus. Tot de FBI director het volgende zei: “Ik heb een stuk tape op mijn camera gepakt omdat ik iemand zag, slimmer dan ik, die een stukje tape op zijn camera had zitten.”

Sindsdien is iedereen veel meer bewust van online spionage. En ook bedrijven spelen slim in op deze nieuwe trend. Zo zijn er talloze bedrijfjes die hippe webcam covers ontwerpen en verkopen. Ook kan je  je webcam cover bedrukken: een populair relatiegeschenk.

Ook in films wordt de dreiging serieus genomen. Bijvoorbeeld in Oliver Stone’s film Snowden, waar de trailer een scene laat zien waar de hoofdpersoon nerveus naar de camera van zijn laptop kijkt wanneer hij zijn vriendin over heeft.

Paranoïde?

Zijn we allemaal paranoïde geworden? Is de reactie overdreven?De harde waarheid is dat webcam spionage geen science fiction is. In 2013 lieten onderzoekers al zien hoe ze een laptop konden hijackenen en konden filmen, zonder dat het webcam lichtje ging branden. Ook zijn er al verschillende meldingen over seks video’s van koppels opgenomen nadat de smart-tv was gehackt.

Het zal je maar overkomen! Lang zo gek nog niet dus, zo’n tapeje op je webcam.