Wat te doen bij een klein ongeluk

Wat te doen bij een klein ongeluk

Heb je je weleens afgevraagd wat je moet doen, wanneer je buiten de standaard openingstijden van de huisarts een ongeluk krijgt? Sommige ongelukken zijn niet heftig genoeg om naar het ziekenhuis te gaan, maar vragen wel meteen een behandeling. 

Huisartsenpost

Als je klachten niet groot genoeg zijn voor de eerste hulp, kun je buiten kantooruren naar de huisartsenpost. De huisartsenpost werkt buiten de normale kantooruren, dus door de weeks tussen vijf uur ’s avonds en acht uur ’s ochtends, en gedurende het hele weekend. Het is altijd handig om te weten waar de dichtstbijzijnde huisartsenpost zit vanaf jouw huis. Je weet immers nooit wat er kan gebeuren en wanneer je de informatie nodig zal hebben. Hier is een voorbeeld van wanneer je naar de huisartsenpost gaat in plaats van de spoedeisende hulp. Een vriendin van mij, vertelde me over hoe haar broertje van de schommel gevallen was. Het was al avond, dus het viel buiten de normale kantooruren van de huisarts. Het touw van de schommel was geknapt, waardoor hij op zijn achterhoofd gevallen was. In eerste instantie leek er geen schade te zijn, er was geen bloed of wond te zien. Maar na een tijdje, kwamen ze erachter dat hij zijn kortetermijngeheugen kwijt was. Hij bleef iedere keer dezelfde vragen achterelkaar stellen en wist niet meer waar hij was. Aangezien er geen wond was die gehecht moest worden, maar wel sprake van een hersenschudding, zijn ze naar de huisartsenpost gegaan in plaats van de eerste hulp.

Tandarts

Hoewel het misschien raar klinkt, kun je soms ook plotsklaps de tandarts nodig hebben. Wanneer je bijvoorbeeld gevallen bent, en er tanden zijn afgebroken. Hoewel het niet altijd dringend lijkt, moet er wel snel naar gekeken worden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de wortel is afgebroken, wat enorm pijnlijk is. Vaak is het zo, dat een aantal tandartsen in dezelfde stad een rouleersysteem hebben wie welke dag buiten kantooruren moet werken. Of misschien is er bij jou in de buurt een overkoepelende tandarts die buiten normale kantooruren werkt. Zo heb je bijvoorbeeld in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Dordrecht Dental365. Zij werken als inloop spoedeisende tandarts, wanneer er bijvoorbeeld een spoedbehandeling nodig is, of een tand is afgebroken of eruit is. Dental365 is ook goed te bereiken voor patiënten uit omringende dorpen en steden voor Amsterdam en Den Haag. Een groot voordeel is dat je niet ingeschreven hoeft te staan, dus iedereen kan er terecht.