Welke verschillende financieringsdoelen zijn er?

Welke verschillende financieringsdoelen zijn er?

Als ondernemer kun je een zakelijke financiering aanvragen. Je leent in dat geval geld om een gewenste uitgave te doen. Hierdoor is het ook mogelijk om te investeren als je niet voldoende eigen vermogen hebt of dit niet uit wilt geven. Sommige ondernemers weten precies waarvoor zij een bedrijfslening aanvragen, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Dit komt vooral doorat lang niet iedere ondernemer weet voor welk doel hij een bedrijfslening kan gebruiken. Komt dit jou bekend voor? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij zetten in deze tekst namelijk een aantal financieringsdoelen op een rijtje.

Groei en uitbreiding

Is jouw huidige bedrijfspand te klein? Of wil je de productie verder opschroeven? Dan kun je op zoek gaan naar een ander bedrijfspand. Toch blijft de gemiddelde ondernemer liever op zijn vertrouwde plek zitten. Bekijk daarom eerst of het mogelijk is om jouw bedrijf op de huidige plek uit te breiden. Dit brengt vaak behoorlijk wat kosten met zich mee. Beschik je niet over voldoende financiële middelen om groei of uitbreiding te financieren? Denk dan niet direct dat dit niet mogelijk is. Nee, want groei en uitbreiding kan namelijk een financieringsdoel van een zakelijke lening zijn. Je leent in dit geval geld van een kredietverstrekker om groei en/of uitbreiding van jouw bedrijf te financieren.

Machines

In menig bedrijf in ons land worden machines gebruikt. Het merendeel van deze apparaten heeft een betrekkelijk lange levensduur. Om na een aantal jaar een nieuwe machine te kunnen kopen, werk je met afschrijvingen. Op deze manier is er straks genoeg geld om een nieuwe machine aan te schaffen. Toch kan het zijn dat je tussentijds al een nieuwe machine nodig hebt. Mogelijk is er een innovatie gaande binnen de branche waarin jouw bedrijf actief is of misschien wil je het productieproces versnellen. Zo’n machine kost vaak veel geld. Beschik je momenteel niet over voldoende eigen vermogen? Vraag dan een zakelijke lening aan om de aankoop van een machine te financieren.

Voertuigen

Wat voor machines geldt, geldt eigenlijk ook voor voertuigen. Je schrijft ze langzaam maar zeker af, maar je ontkomt er niet altijd aan om tussentijds een nieuwe te kopen. Ben je van plan jouw bedrijf uit te breiden? Dan kun je meer werk aannemen. Om alle klussen naar behoren uit te kunnen voeren, is de kans aanwezig dat je nieuwe voertuigen nodig hebt. Moet je er meerdere tegelijkertijd kopen? Dan heb je flink wat geld nodig. Als dit momenteel niet voorhanden is, biedt een zakelijke lening uitkomst. Je betaalt deze stukje bij beetje terug door maandelijks af te lossen. Aan het einde van de looptijd heb je de lening volledig terugbetaald en zijn de voertuigen van jou. 

Werkkapitaal

De financieringsdoelen die we hierboven aanhaalden zijn stuk voor stuk doelen van een zakelijke lening. Als ondernemer kun je ook zakelijk krediet aanvragen. Hiermee kun je bijvoorbeeld werkkapitaal financieren. In dat geval gebruik je het geleende geld om een tijdelijk tekort aan liquide midden op te lossen en de dagelijkse uitgaven van jouw bedrijf te betalen. Zakelijk krediet verschilt op bepaalde punten van een zakelijke lening. Zo wordt het geld voor jou klaargezet. Je krijgt het volledige bedrag dus niet op jouw rekening gestort. Daarnaast wordt de rente zakelijke lening geheven over het hele bedrag, terwijl je bij zakelijk krediet alleen rente betaalt over het opgenomen bedrag.