Wespennesten veilig bestrijden

Wespennesten veilig bestrijden

In een wespennest kunnen zich zo’n 5000 wespen bevinden; genoeg om de tijdens mooie nazomerdagen voor overlast te zorgen. Aan het eind van de zomer raakt het voedsel van de wespen op, dus gaan ze buiten het nest op zoek. Wil je een nest weghalen, moet je voorzichtig te werk gaan.

Opbouw van het nest

De gewone wesp komt het meeste voor in Nederland. Deze soort leeft altijd in een kolonie met een koningin, die het nest bouwt. De plek is vaak beschut: in bijvoorbeeld daken of spouwmuren. Het nest bestaat uit aan elkaar verbonden houtpulp: de wespenkoningin kauwt op stukjes hout totdat het de juiste substantie heeft. De eerste eitjes die uitkomen groeien uit tot de zogenoemde werksters en zo wordt het nest verder opgebouwd. Werksters gaan aan het einde van de zomer op zoek naar (zoet) voedsel om de laatste larven mee te voeden – terrassen en tuintafels vol eten zijn daar natuurlijk uitermate geschikte plekken voor.

Niet afsluiten

Wespen worden agressiever als ze zich in het nauw gedreven voelen. Daarom moet je nooit denken dat je ervan af bent als je de ‘ingang’ van een wespennest dichtstopt. De wespen zullen een andere uitweg vinden en als dat gelukt is, kun je maar beter niet in de buurt zijn.

Bereid je voor

Neem bij het verwijderen van een nest een paar verstandige voorzorgsmaatregelen. Zorg dat je beschermende kleding draagt, er niemand in de buurt is en dat je vooraf niet per ongeluk tegen het nest aanstoot. Wanneer een groot nest kapotgaat nog voor je het nest kunt weghalen, vliegen de wespen meteen uit en vallen ze aan.

Voor dag en dauw

Wespen slapen ’s ochtends vroeg, je kunt er dus het beste op af als het net licht wordt. Als het een beginnend nest is, kun je het voorzichtig lossnijden en meteen verdrinken in water. Voor een volwassen nest zijn de enige veilige opties eigenlijk wespengif of schuim.

Verdrinken is bij een groot nest gevaarlijk en zal er hoogstwaarschijnlijk voor zorgen dat ze uitbreken. Ook verbranden is geen goed idee omdat ze nog voor de verbranding kunnen ontsnappen en aanvallen. Bij twijfel over het weghalen van het nest, kun je het beste een professionele bestrijder inschakelen. Je kunt er vaak snel een in de buurt vinden via een platform van wespenbestrijders.

Weet dus goed wat je doet als je een wespennest gaat weghalen. Een klein, beginnend nest is relatief goed te verwijderen, maar volwassen nesten dienen voorzichtig te worden behandeld.