Wil je je stress verminderen? Ga aan bodybuilding doen!

Wil je je stress verminderen? Ga aan bodybuilding doen!

Heb jij zoals zo veel Nederlanders last van stress? Weet dat je met sport en beweging voor de nodige ontspanning kunt zorgen. Bodybuilding is een geweldige activiteit om stress mee te verminderen. Lees hier waarom dat zo is, en hoe je dit het beste aanpakt. 

De voordelen van bodybuilding

Hoewel alle sporten je fysieke en mentale gezondheidswinst zullen opleveren, heeft het regelmatig het krachthonk induiken nog extra voordelen. Bodybuilding levert je namelijk ten eerste logischerwijs een sterk en gespierd lijf op. En dit zorgt voor een lager risico op hart- en vaatziekten, kanker en andere aandoeningen. Maar het zorgt er ook voor dat je mentale weerbaarheid omhoog gaat. Bodybuilden is een prima uitlaatklep om stress mee te verminderen. Je kunt er veel opgekropte energie in kwijt. Door je een uur of langer op je lichaam te focussen, verleg je bovendien de aandacht van je hoofd naar je lijf. Ten tweede maak je endorfines aan wanneer je je in het zweet werkt; stofjes die je geluksgevoelens opleveren. Ook zul je merken dat je zelfvertrouwen een boost krijgt. Niet alleen omdat je er gezonder en gestroomlijnder uit gaat zien, maar ook omdat je steeds kleine succesjes en progressie boekt. Dat geeft je indirect een gelukkiger gevoel: je voelt je sterk en competent.

Beginnen met bodybuilden: enkele tips

Begin je net met bodybuilding om stress mee te verminderen? Houd dan rekening met de volgende adviezen.

  1. Ga als beginner niet gelijk elke dag trainen. Dit zal je namelijk geheid een blessure opleveren, en dan ben je nog verder van huis. Het laatste dat je wilt als je je gestresst voelt is opgebrand op de bank zitten!
  2. Gebruik een bodybuilding schema dat bij je past, en houd je daaraan. Je zult merken dat je steeds meer zelfvertrouwen krijgt, trots op jezelf bent en vooruitgang boekt. Het gevoel dat je in staat bent je aan je schema en gedragsdoelen te houden, zal ook op de rest van je leven effect hebben.  
  3. Houd het bij jezelf. Probeer zeker als beginner in het bodybuilden je progressie niet te vergelijken met anderen. Op die manier zul je altijd fouten en minpunten bij jezelf ontdekken, en dat geeft juist extra stress. Focus dus op je eigen vooruitgang en blijf weg bij social mediaprofielen en tijdschriften met overmatig gespierde mensen. 
  4. Focus op je gedrag, niet op kilo’s of centimeters. Stel jezelf doelen die met je gedrag te maken hebben. Bijvoorbeeld ‘ik ga vier keer per week naar de sportschool’. Gedrag is namelijk veel beter te controleren en beïnvloeden dan je gewicht of het gewicht dat je tilt. Doe je best, dan komt de rest vanzelf!
  5. Denk aan je cooling-down. Als je na je training juist extra energie of ‘pomp’ ervaart, doe je er goed aan om even af te koelen. Doe een stretch-routine of een aantal yoga-oefeningen, duik de sauna of het zwembad in of ga een rondje wandelen. Zo heb je de perfecte balans tussen knallen in de gym en je hoofd tot rust laten komen. 

Meer weten over dit onderwerp? 

Wil je meer lezen over bodybuilden en leefstijl? Lees meer op mnlk.nl. Hier vind je allerlei tips die je hierbij kunnen helpen!